spot_img
12.4 C
London
ΑρχικήΠροσπάθεια της ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας

Προσπάθεια της ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας

Οι ρωσικές και κινεζικές υβριδικές απειλές αλλά και η ικανότητα της ΕΕ να της αντιμετωπίσει βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές στην ειδική επιτροπή αμφισβήτησαν παρουσία του ύπατου εκπροσώπου Τζοζέπ Μπορέλ τα συγκεκριμένα σχέδιά της ΕΕ για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και την Κίνα και για να αποτρέψουν περαιτέρω τέτοιες επιθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης εν γένει αλλά και εκείνης κατά της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ, ειδικότερα, καθώς περιλαμβάνει την απαξίωση των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ συνηγορούν υπέρ του εμβολίου της Ρωσίας.

Παράλληλα προβληματισμός εκφράστηκε για το αν η ΕΕ διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει υβριδικών απειλών που προέρχονται από την Κίνα, αλλά και την παραπληροφόρηση από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το ISIS και το Ιράν.

Τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν επιπλέον μέτρα και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραπληροφορούν, ενώ η υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε χώρες όπως η Λευκορωσία.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Τζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε αρκετές φορές, οτι προς το παρόν, η ΕΕ δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης όπως της Ρωσίας και της Κίνας, όπως στο παράδειγμα για την εκστρατεία παραπληροφόρησης εμβολίων.

“Έχουμε έναν πόλεμο τώρα. Πρέπει να μάθουμε πώς να πολεμήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, να πάρουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Σε σύγκριση με αυτά που έχουν οι αντίπαλοί μας, έχουμε πολύ λίγα”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ευρύτερη εντολή για την αντιμετώπιση των κινεζικών υβριδικών επιθέσεων, όπου οι πόροι της ΕΕ είναι «πολύ λίγοι».

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ συνεργάστηκε με κράτη της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και το G7 για την καταπολέμηση υβριδικών επιθέσεων και “βιομηχανιών ψεύδους που χρησιμοποιούνται με οργανωμένο τρόπο».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως η προσπάθεια να αντικρούσει μαζικά την παραπληροφόρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την παροχή σωστών πληροφοριών εκ των προτέρων, ακόμη και αν οι επιθέσεις δεν μπορούν να προληφθούν. Ένα παράδειγμα τέτοιων τακτικών είναι η «θετική προσέγγιση αντί της αποσύνδεσης και της αντεπίθεσης» που εφαρμόζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ειδικής ομάδας Stratcom στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

www.ertnews.gr

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα