spot_img
3.8 C
London
ΑρχικήΕτοιμάζει το ψηφιακό πιστοποιητικό η Κομισιόν

Ετοιμάζει το ψηφιακό πιστοποιητικό η Κομισιόν

Η νομοθετική πρόταση με στόχο την διευκόλυνση των μετακινήσεων θα κατατεθεί στις 17 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά της στο twitter η πρόεδρος της Κομισιόν:

“Στόχος μας είναι να παρέχει:
• Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί
• Αποτελέσματα τεστ όσων δεν μπόρεσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο
• Πληροφορίες για την ανάρρωση από την COVID-19.
Θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο.”

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζει πως: “Φυσικά, προτεραιότητά μας είναι να υπάρχει μία σειρά πληροφοριών που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι, αλλά και άλλα στοιχεία πληροφοριών για να αποφευχθούν οι διακρίσεις”.

Το «πράσινο» διαβατήριο ήδη εφαρμόζεται στο Ισραήλ όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός από τα 9 εκατομμύρια έχει τουλάχιστον κάνει μία δόση του εμβολίου. Μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση οι πολίτες το πιστοποιούν με μία εφαρμογή στο κινητό τους που ισχύει για 6 μήνες. Δείχνοντας το μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα σε καταστήματα, γυμναστήρια αλλά ακόμη και συναυλιακούς χώρους. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ξεπεράσει την ασθένεια.

“Όποιος πολίτης έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και μετά από μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση ή εκείνοι που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια μπορούν να λάβουν το πράσινο διαβατήριο όπως βλέπετε εδώ, στο κινητό τους”, επισημαίνει ο ανοσιολόγος Σύριλ Κοέν.

Η ελληνική πρόταση για το ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ήταν από τα ζητήματα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σουηδό ομόλογό του, Στέφαν Λέβεν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρει πως στόχος δεν είναι να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων αλλά μία κατηγορία ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας. Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα στο πιστοποιητικό.

Το ευρωπαϊκό διαβατήριο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι τονίζει στη Μπίλντ, ο Χάικο Μαας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε: “Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού, καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό διαβατήριο στα smartphones”.

Λόγω της ανησυχίας για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από τα μεσάνυχτα η Γερμανία περιορίζει τις μετακινήσεις από την επαρχία Μοζέλ της βορειοανατολικής Γαλλίας. Αυτό σημαίνει πως όσοι μεταβαίνουν στην Γερμανία ακόμη και για εργασία από το συγκεκριμένο νομό θα πρέπει να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού. Ο Χάικο Μαας ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνολικοί έλεγχοι μεταξύ των δύο χωρών.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: EΡΤ

www.ertnews.gr

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα