spot_img
11.5 C
London
ΑρχικήΡοδόπη: 1,5 μέτρο ανέβηκε η στάθμη της λίμνης Ισμαρίδας μετά τις τελευταίες...

Ροδόπη: 1,5 μέτρο ανέβηκε η στάθμη της λίμνης Ισμαρίδας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις

«Όντως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κοιτώντας τις μετρήσεις των Τηλεμετρικών Σταθμών βλέπουμε μια τεράστια διαφορά υψομετρική στη στάθμη του νερού, τόσο στη Λίμνη Ισμαρίδα, με διαφορά γύρω στο 1,5 μέτρο σε σχέση με τις μετρήσεις πριν τις πλημμύρες, όσο και στις άλλες περιοχές», δήλωσε η προϊσταμένη της του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου κα Δέσποινα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Επίσης, όπως είπε στις συζητήσεις, που έχει η ίδια με κατοίκους της περιοχής της Ροδόπης επιβεβαιώνονται οι μεγάλες πλημμύρες που έχουν διαπιστωθεί, ακόμη και από τα πρώτα σημεία εξόδου του ποταμού Λίσου, από τον όγκο της Ορεινής Ροδόπης.

«Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να δούμε όλο το σύστημα, όλο το υδρογραφικό δίκτυο. Με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια να δούμε τι είδους παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν ξεκινώντας ακόμη και από τον ορεινό όγκο. Να καταγραφούν οι περιοχές όπου έχουμε την εκτόνωση αυτών των πλημμυρικών φαινομένων και στη συνέχεια να δούμε τι είδους παρεμβάσεις, είτε τεχνικές, είτε άλλης φύσεως θα πρέπει να εκτελούνται ώστε να ελαχιστοποιούνται αυτές οι αρνητικές συνέπειες» τόνισε η κα Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι γίνεται κατανοητό από όλους  ότι διανύουμε μια περίοδο με ακραία καιρικά φαινόμενα. «Μέσα σε μια μέρα πέφτει τεράστια ποσότητα νερού που θα καταγραφόταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε άλλες εποχές», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι: «Οι υποδομές που έχουμε δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν αυτόν τον όγκο νερού σ’ αυτόν τον χρόνο που γίνονται».

Ήδη εκπονείται μελέτη από την Περιφέρεια αν.Μ.Θ. για την αντιμετώπιση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής . «Οι προστατευόμενες περιοχές είναι κατά κύριο λόγο υδροτροπικές είναι η φύση τους να πλημμυρίζουν κατά διαστήματα και στη συνέχεια να τραβιούνται τα νερά. Η ορνιθοπανίδα μετακινείται ανάλογα με τον όγκο του νερού» ανέφερε καταλήγοντας, όμως, με τη σημείωση ότι: «Στόχος θα πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τον άνθρωπο» .

Φώτο:Ισμαρίδα (πηγή διαδίκτυο) ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα