spot_img
8.1 C
London
ΑρχικήΜπορούσε να έχει αποφευχθεί ο θάνατος 89χρονης από τον εγγονό – Τι...

Μπορούσε να έχει αποφευχθεί ο θάνατος 89χρονης από τον εγγονό – Τι λένε οι ειδικοί

Γείτονες που άκουγαν σπαρακτικές κραυγές, προέβησαν σε επώνυμες καταγγελίες, η αστυνομία είχε επισκεφτεί ως και 12 φορές το ημιυπόγειο στην οδό Παραδείσου, όπου τους τελευταίους μήνες η 89χρονη δεχόταν τη βαναυσότητα του 23χρονου εγγονού της. Ο θάνατος της θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, δήλωσαν στην ΕΡΤ ειδικοί της αστυνομίας, του νομικού πλαισίου και της ψυχιατρικής.

«Δεν είναι θέμα αστυνομικών από τη στιγμή που το θύμα δεν μας δηλώνει ότι κακοποιείται»

«Η 89χρονη αρνείτο ότι έπεφτε θύμα κι αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αφού αυτά τα αδικήματα διώκονται αυτεπάγγελετα, δηλαδή μόνο αν το θύμα κατέθετε», επεσήμανε ο συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ. , Σταύρος Μπαλάσκας. Μιλώντας για έλλειμμα που συντέλεσε στο να χάσει τη ζωή της η 89χρονη, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι στη συνέχεια «ανέλαβε το Ψυχιατρικό νοσοκομείο που δυστυχώς έκρινε ότι ο 23χρονος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι.

«‘Οταν πηγαίνεις βάσει ακόμη κι επώνυμων καταγγελιών και ρωτάς: «Κινδυνεύετε:» και σου απαντούν «όχι είμαι καλά, εκεί τα χέρια της αστυνομίας δένονται», ανέφερε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.

«Μεγάλο νομοθετικό έλλειμμα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας»

«Νομοθετικά είναι πλημέλλημα και όχι κακούργημα η βία.Αν δεν πάει να καταγγείλει το θύμα κανείς δεν μπορεί να επέμβει», τόνισε ο υπεύθυνος της Γραμμής Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούπλης .

«Εμείς δεχτήκαμε κλήση στις 12 Δεκεμβρίου από κυρία και από άλλον πολίτη που τυχαίνει να είναι και αστυνομικός. Φροντίσαμε να λάβουμε επίσημα τις καταγγελίες, απευθυνθήκαμε στην υπηρεσία του Δήμου που μας έδωσε δεδομένα και προσπαθήσαμε να θέσουμε την ηλικιωμένη σε δικαστική συμπαράσταση για να απομακρυνθεί. Ο εισαγγελέας χρειαζόταν ωστόσο βεβαίωση ότι η γυναίκα πάσχει από άνοια και είναι θύμα ξυλοδαρμού.

«Δυστυχώς, βρήκαμε  τεράστιο τείχος γραφειοκρατείας»

«Τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία  έφτασαν σε αρνητική και απαξιωτική αντιμετώπιση ενώ διαβεβαίωναν για τον 23χρονο ότι δεν ήταν ικανός να φτάσει σε φόνο. Είναι δεδομένο ότι η γυναίκα νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και δύο ημέρες μετά πέθανε από ρήξη των πνευμόνων», πρόσθεσε ο κύριος Κουρούπλης, επισημαίνοντας:

«Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Πριν από 2 χρόνια υπήρξε 87χρονος που τον είχε γυμνό στο μπαλκόνι η 42χρονη σύζυγος και  τον τάιζε σε μπολ σκύλου ενώ τον έπλενε με τη μάνικα. Αν η Πολιτεία δεν αναλάβει, δεν θα βρούμε άκρη».

 «Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν αυτενεργούν»

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης  επισημαίνει ότι  στο εξωτερικό οι υπηρεσίες πρόνοιας λειτουργούν ως εισαγγελικές αρχές επειδή εκτιμούν τον κίνδυνο ως υπαρκτό και κάνουν αυτοψίες, παίρνουν πρωτοβουλίες, ενώ εδώ «πετάνε το μπαλάκι γιατί και το νομικό πλαίσιο δεν τους βοηθάει.

Βάσει του νόμου 35000 η οικογενειακή βία παραμένει πλημέλλημα και οι ποινές είναι ανασταλτικές. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας , όχι η μια υπηρεσία να ψάχνει την άλλη μετά από μία καταγγελία. Εδώ μιλάμε για καταστάσεις που χρειάζονται άμεση παρέμβαση», τόνισε ο ψυχίατρος.

«Προφανώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας με ειδίκευση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνει:

«Υπάρχει στο νόμο διαφοροποίηση σχετικά με την εξύβριση λεκτικά και τις σωματικές βλάβες που η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη. Αρκεί νόμιμη καταγγελία για να επιληφθεί η Αρχή.

Προφανώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αλλά οι νομοθέτες και τα δικαστήρια υπολογίζουν και στη βούληση του παθόντος. Καμια φορά τα θύματα υποχωρούν λόγω της δύσκολης θέσης, όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για εκείνον που θα στιγματιστεί».

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα