spot_img
11.7 C
London
ΑρχικήΑνακαλύφθηκε αρχαίος ναός της θεάς Αφροδίτης στην Τουρκία

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ναός της θεάς Αφροδίτης στην Τουρκία

Ομάδα Τούρκων ερευνητών ανακάλυψε έναν ναό 2.500 ετών αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη, στην χερσόνησο Βουρλών-Κρήνης, στην περιοχή της Σμύρνης, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η ομάδα βρήκε ένα κομμάτι αγάλματος που απεικονίζει μια γυναίκα καθώς και ένα γυναικείο κεφάλι από τερακότα στα ερείπια του ναού, που χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα π.Χ. Γύρω από το ναό υπάρχει μια επιγραφή η οποία αναγράφει, «Αυτή είναι η ιερή περιοχή», δήλωσε στην Hürriyet Daily News η επικεφαλής της έρευνας Ελίφ Κοπαράλ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan Fine Arts στην Τουρκία.

Η Κοπαράλ και η ομάδα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα ήταν ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη και ότι εκεί κοντά πρέπει να ζούσε μια κοινότητα αφιερωμένη. «Η λατρεία της θεάς Αφροδίτης ήταν κάτι πολύ σύνηθες εκείνη την εποχή», είπε η αρχαιολόγος.

Η χερσόνησος στη δυτική Τουρκία, όπου βρέθηκε ο ναός, είναι γνωστή για τους αρχαίους οικισμούς και τις αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται εκεί από το 2006, σύμφωνα με την Hürriyet Daily News. Το 2016, η Κοπάραλ και η ομάδα της ανακάλυψαν για πρώτη φορά ίχνη του ναού.

«Δεν είναι σύνηθες να βρίσκεις ναό κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας επιφάνειας», δήλωσε η Κοπαράλ. Σε αυτού του είδους την έρευνα, οι αρχαιολόγοι καταγράφουν, χαρτογραφούν και συλλέγουν αντικείμενα που βρίσκουν στο έδαφος.

Η αρχαιολογική ομάδα έχει βρει με αυτό τον τρόπο, 35 προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς σε μια έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και 16 που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Η Κοπαράλ δήλωσε ότι, χάρη σε αυτόν τον τρόπο, ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο.  Η αρχαιολόγος συμπλήρωσε ότι ο ναός και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία θα πρέπει να προστατευθούν από τους αρχαιοκάπηλους, ενώ δήλωσε ότι η ομάδα της συνεργάζεται με τους ντόπιους για την προστασία αυτών των αρχαιολογικών  θησαυρών.

ΠΗΓΗ: Livescience

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα