Πολικές θερμοκρασίες στην Ισπανία -Ως -25 Κελσίου έφθασε το θερμόμετρο

0
0

Ανταπόκριση, Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Μέρες «βαθιάς κατάψυξης» ζουν στην Ισπανία. Το θερμόμετρο στην Μολίνα ντε Αραγόν στην επαρχία της Γουαδαλαχάρα έδειξε -25,2 βαθμούς Κελσίου χθες βράδυ. Στην πόλη Τερουέλ άγγιξε τους -21.

Έντεκα επαρχίες της Ισπανίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Πρόκειται για τις : Castilla-La Mancha —Albacete, Cuenca, Guadalajara y Toledo—, Comunidad de Madrid, Castilla y León —Ávila, Burgos, Segovia y Soria— y Aragón —Teruel y Zaragoza— καθώς οι θερμοκρασίες έφθασαν τους -16 βαθμούς Κελσίου.

Οι προβλέψεις της AEMET ( Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) επιβεβαιώνονται καθημερινά και η πρόβλεψή της εδώ και ένα δεκαήμερο ότι η Ισπανία θα ζούσε τον « χιονιά του αιώνα» έρχεται και με τον παγετό και τα προβλήματα που δημιουργεί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.  Από αύριο προβλέπεται μερική αύξηση της θερμοκρασίας  αλλά ως το τέλος της εβδομάδας δεν θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο παγετός.

Το θερμόμετρο χθες βράδυ στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης -που συνεχίζει να υπολειτουργεί- έδειξε -10 βαθμούς Κελσίου. Η Μαδρίτη πέρασε από τον « μεγάλο χιονιά» στον « μεγάλο παγετό» μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών.

Οι αρχές συνεχίζουν να συστήνουν στους κατοίκους της πρωτεύουσας να μην μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους ενώ η τοπική κυβέρνηση επιβάλει την τηλεεργασία για την εβδομάδα αυτή. Εντωμεταξύ τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Πολλά προβλήματα δημιουργούνται με την διακοπή ηλεκτροδότησης ακόμα και σε προάστια της Μαδρίτης όπου η διακοπή ρεύματος έχει φθάσει τις 60 ώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεφωνικές γραμμές. Επίσης παρότι η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Μαδρίτη με την Βαρκελώνη έχει αποκατασταθεί εντούτοις χρειάστηκε να διακόψει λόγω του παγετού. Το μετρό της Μαδρίτης συνεχίζει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όμως πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις δημιουργούνται στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η Αυτονομία της Μαδρίτης με τα περίπου 6 εκατομμύρια πληθυσμού επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη αυτονομία και όταν γίνει καταμέτρηση των ζημιών τότε θα αποφασιστεί αν η περιοχή θα κηρυχθεί σε «ζώνη καταστροφής». Για την ώρα τα περίπου 700 αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί στις δυο κυκλικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έχουν ήδη μεταφερθεί από τους γερανούς. Στο εθνικό οδικό δίκτυο τουλάχιστον 300 αρτηρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι υποχρεωτικές.