spot_img
11.5 C
London
ΑρχικήΟικονομία, κορονοϊός και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Κόστα

Οικονομία, κορονοϊός και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Κόστα

Τα θέματα της οικονομίας και του κορονοϊού απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τις συνομιλίες του πρωθυπουργού στη Λισαβόνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι επιβεβλημένο να αρχίσουν οι εκροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι πρώτοι μήνες του 2021 προβλέπονται δύσκολοι λόγω πανδημίας και χαρακτήρισε ενθαρρυντική την πορεία των εμβολιασμών.

Χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως «άλμα για την Ευρώπη», ο πρωθυπουργός ανέδειξε, από τη Λισαβόνα, την ανάγκη να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων το συντομότερο δυνατό.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να τρέξει το συντομότερο δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων.

Η ατζέντα των συζητήσεων κινήθηκε σε ευρύ φάσμα με το μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικότατα τον τελευταίο χρόνο χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, που επαναλαμβάνω είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αρωγή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοατάκης.

Τα εξωτερικά σύνορα είναι ευθύνη που ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιαστικού σχεδιασμού: «Έχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε όλοι να αγοράσουμε τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η επίσκεψη στη Λισαβόνα ξεκίνησε στην έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας που συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Poseidon» της Frontex, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τη μονάδα της πορτογαλικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στη Λέσβο.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, και εκ μέρους της ελληνικής ακτοφυλακής θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, την ομάδα σας, την Πορτογαλική κυβέρνηση για την στήριξη που έχετε προσφέρει στην Frontex και το ελληνικό τμήμα της Frontex» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κόστα επισκέφθηκαν και την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με Έλληνες εργαζόμενους στον Οργανισμό, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένα στέλεχος που εργάζεται στον EMSA από την ίδρυση της υπηρεσίας, εδώ και 16 χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος / Επιμέλεια: Κώστας Σκουλάς

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα