Συνέντευξη τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ – Έκκληση για την τήρηση των μέτρων

0
1

Λονδίνο – Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, υπογραμμίζoυν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός υγείας και ο αρχίατρος της κυβέρνησης. Όλοι βρέθηκαν σήμερα μπροστά στις κάμερες προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό και να καλέσουν τους πολίτες να τηρούν το λοκντάουν και να υπακούουν στους κανόνες.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε στη συνέντευξη τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ για την πανδημία, ότι ο μέσος όρος το τελευταίο επταήμερο είναι 925 θάνατοι καθημερινά και απηύθυνε έκκληση σε όλους να “συμπεριφέρονται σα να έχουν τον ιό”. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 529 θάνατοι (αύξηση 50% σε 7 ημέρες) και 46.169 κρούσματα με CoVid19 .

Τα νοσοκομεία έχουν αυτή τη στιγμή 32. 294 ασθενείς με covid19, που είναι οι περισσότεροι από ποτέ ενώ ο ιατρικός διευθυντής του Αγγλικού ΕΣΥ Στίβεν Πάουϊς είπε ότι “δεν αναμένεται πτώση εισαγωγών στα νοσοκομεία πριν τον Φεβρουάριο”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει τους 80.000 θανάτους ασθενών με κορονοϊό, ενώ στο Σάρεϊ άνοιξε ένα προσωρινό νεκροτομείο επειδή οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει το όριο χωρητικότητας τους.

Η ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού προκαλεί φαινόμενα υπερπληρότητας στα νοσοκομεία έως και έλλειψη οξυγόνου όπως στο νοσοκομείο του Σάουθεντ.

Η κυβέρνηση εισήγαγε σήμερα το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού που έφτασε τις 210 χιλιάδες δόσεις καθημερινά έπειτα και από την διάθεση του εμβολίου Οξφόρδης/ΑστραΖένεκα. Έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 2,3 εκ. πολίτες.

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες εμβολιασμού δεκαπέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου με στόχο να εμβολιάζονται 4 άνθρωποι το λεπτό.

Τα πρώτα επτά μαζικά κέντρα εμβολιασμού που ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα είναι:

  • Ashton Gate στο Μπρίστολ (Νοτιοδυτικά)
  • Ιππόδρομος Epsom στο Surrey (Νοτιοανατολικός)
  • Excel Center στο Λονδίνο
  • The Centre of Life (Βορειοανατολικά και Γιορκσάιρ)
  • Eithiad Tennis Club στο Μάντσεστερ (Βορειοδυτικά)
  • Robertson House στο Stevenage (Ανατολική Αγγλία)
  • Millennium Point στο Μπέρμιγχαμ (Μίντλαντς)

Τα μέτρα περιορισμού θα βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση.