spot_img
11.7 C
London
ΑρχικήΜάλτα: Θεοφάνια για πρώτη φορά, μετά από 381 χρόνια στον Ι.Ν. Αγίου...

Μάλτα: Θεοφάνια για πρώτη φορά, μετά από 381 χρόνια στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Για πρώτη φορά τελέστηκε μετά από 381 χρόνια την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η θεία λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Βαλέτα της Μάλτας.

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε το 1569 από από τους Έλληνες Ρόδιους που έφτασαν με το τάγμα των Ιπποτών στη Μάλτα. Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου της Μάλτας mons. Charles Scicluna παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνορθόδοξο Ενορία της Μάλτας.

Το ελληνικό στοιχείο στη Μάλτα σήμερα αποτελείται από 25 περίπου άτομα που έχουν εγκατασταθεί στις προηγούμενες δεκαετίες (κυρίως τρίτης ηλικίας) καθώς και από 700 περίπου νέες και νέους που αφίχθηκαν κατά τα τελευταία έτη για βιοποριστικούς λόγους λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην πατρίδα μας. Στη Μάλτα δραστηριοποιείται μικρός αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών χωρίς αυτοί να διαβιούν στη Μάλτα, την οποία όμως επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι Έλληνες που διαβιούν στη Μάλτα έχουν ως σημείο αναφοράς την Ελληνική Κοινότητα Μάλτας καθώς και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που ιδρύθηκε στις 2 Ιουλίου 1816 από ομογενείς. Στη Βαλέτα λειτουργεί και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας για Έλληνες μαθητές και για ενηλίκους. Στο νησί υπάρχει επίσης η Ελληνική καθολική Εκκλησία της Παναγίας της Δαμασκηνής που κτίσθηκε τον 16ο αιώνα με χρήματα των τότε Ελλήνων. Η εκκλησία αυτή σήμερα υπάγεται στο Βατικανό το οποίο διορίζει σ’ αυτήν καθολικό ιερέα του ελληνικού εκκλησιαστικού τυπικού.

Πηγή: Βικιπαίδεια –  facebook

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα