Στη Λισαβόνα ο Πρωθυπουργός — Η ατζέντα των επαφών

0
2

Στην Πορτογαλία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός για κρίσιμες συνομιλίες για την ατζέντα των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών καλεί την Άγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί συνολικά η συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις της Ένωσης και τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να ενδυθεί ξανά τον φιλοευρωπαϊκό μανδύα, ο Πρωθυπουργός συναντάται στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γερμανία.

Επί τάπητος θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό, η διαδικασία του εμβολιασμού που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις ευρωπαϊκές πιρουέτες συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «Η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη», χαρακτήρισε όμως «ιδιότροπες» συγκεκριμένες χώρες, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία.