Ν. Δένδιας: Διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να αλλάζει η ατζέντα

0
2

Πρόσκληση στην Άγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ε.Ε και τις χώρες μέλη, απευθύνει ο Νίκος Δένδιας. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερης σημασίας για την ατζέντα των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων κρίνεται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λισαβόνα, καθώς η Πορτογαλία έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει θετικός στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους, αφήνοντας, ωστόσο, και νέες αιχμές κατά της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και θέματα οικονομίας και κορονοίού, ενώ παρόν ήταν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη Λισαβόνα θα βρεθεί την Τετάρτη και ο Νίκος Δένδιας.

«Με ειλικρίνεια και αντίληψη για το ποια είναι η Τουρκία του 2021, προσέρχεται η Ελλάδα στις διερευνητικές, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα. Αν οι προθέσεις της Άγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί». Αυτό διαμηνύει ο ΥΠΕΞ μέσω της Καθημερινής, εν αναμονή της πρόσκλησης από τη γείτονα για επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Τονίζει ακόμη ότι η χώρα μας κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά μας συμφέροντα, και γνωστοποιεί πως Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Eπίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Πορτογαλία