spot_img
4.6 C
London
ΑρχικήΠολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία

Πολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας. Την ερχόμενη Παρασκευή, πάντως, θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ενώ η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας απασχόλησε την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τρίπτυχο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη, έως σήμερα… Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντησή της με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας το δικό της μήνυμα.

«Να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας. Γιατί πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα, είναι να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Έστω και τώρα να υπάρξει άμεσα σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, την επόμενη Παρασκευή, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκειμένου -όπως είπε- το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης αντί για συνεννόηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής».

Ο Χρήστος Ταραντίλης σχολίασε και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα να αναζητήσει λύσεις για τον ταχύτερο εμβολιασμό και με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης. «Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας».

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από το Κίνημα Αλλαγής.

Τα πρώτα συμπεράσματα για την διαδικασία του εμβολιασμού είναι αρνητικά είπε η Φώφη Γεννηματά. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού απαιτεί σχέδιο, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά το θέμα των αναγκαίων εμβολιασμών, εν μέσω μάλιστα επιδείνωσης της πανδημίας, για να κρύψει τις παλινωδίες και τις εγκληματικές της ευθύνες, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αποτελεί πάγια θέση και απαίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ειδικά για τα θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

O εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σημείωσε ότι Τελικά το «σκληρό lockdown» δεν ήταν για μια μόνο βδομάδα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και η παρωδία συνεχίζεται.

«Πόλεμος» Βερολίνου – Βρυξελλών για τα εμβόλια

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες για τη διάθεση των εμβολίων.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει στη διάθεσή της 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της BionTech/Pfizer. Τα 60 εκατ. είναι το μερίδιο της Γερμανίας βάση του πληθυσμού της, από τις παραγγελίες της Κομισιόν. Και 30 εκατομμύρια βάση διμερούς συμφωνίας με τη γερμανική εταιρία BionΤech. Εθνικές συμφωνίες με τον παραγωγό δεν οδηγούν σε καθυστερήσεις στην τροφοδοσία με τις παραγγελίες της Κομισιόν εξήγησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας. «Καμία χώρα της ΕΕ, τόνισε, δεν θα πάρει εξαιτίας αυτού αργότερα δόσεις εμβολίου».

Πρόκειται για την κόντρα που κυριαρχεί όλη την εβδομάδα στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών με δημοσιογράφους να ρωτούν και να ξαναρωτούν σχετικά με διμερείς συμφωνίες κρατών-μελών -και δη της Γερμανίας- με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων, ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Ωστόσο, όπως είπε,  η γραμμή της Κομισιόν είναι σαφής και η απάντηση μία: η Κομισιόν είναι αυτή που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των κρατών μελών. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να προχωρά σε συμφωνίες.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Παππάς, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα