spot_img
3.8 C
London
ΑρχικήΣε επιτάχυνση των εμβολιασμών προσβλέπουν στην Ισπανία

Σε επιτάχυνση των εμβολιασμών προσβλέπουν στην Ισπανία

Ισπανία, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

“Σε καθημερινή βάση από σήμερα θα δίνονται όλες οι λεπτομέρειες για τους εμβολιασμούς” ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιγια ο οποίος τόνισε ότι “παρότι έχουν ήδη διατεθεί στις 17 Αυτονομίες, 718.575 εμβόλια της Pfizer-BioNtechεντούτοις μόνο 82.834 Ισπανοί έχουν εμβολιαστεί εδώ και μία εβδομάδα.” Αν και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 11,5% των συνολικά διανεμημένων δόσεων , εντούτοις επισήμανε ότι με δεδομένη την εμπειρία για τον εμβολιασμό της γρίπης που έχει η Ισπανία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ήδη οι εμβολιασμοί γίνονται στα 13.000 Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα οποία την περασμένη εβδομάδα είχε παρατηρηθεί μερική έλλειψη προσωπικού λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων. Επιπλέον και σε πολλά γηροκομεία ζητήθηκε μία μικρή παράταση στους εμβολιασμούς καθώς οι ένοικοί τους βρισκόταν με τις οικογένειές τους για τις γιορτές.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στη διαδικασία των εμβολιασμών με την μικρή πληθυσμιακά Αστούριας για παράδειγμα, να έχει πραγματοποιήσει εμβολιασμούς του 83% των δόσεων που έχει λάβει ενώ η γειτονική της Καντάβρια να έχει πραγματοποιήσει μόνο το 5%. Η Μαδρίτη το 3,2%, η Καταλονία το 6,8%, η Βαλένθια το 5,3% και η Ανδαλουσία το 18,4%. Η σύγκριση σε αυτές τις περιοχές γίνεται καθώς πληθυσμιακά είναι και οι μεγαλύτερες στην Ισπανία.

Ως γνωστόν για τα θέματα Υγείας στην Ισπανία  αποφασίζουν οι 17 τοπικές κυβερνήσεις και όχι η κεντρική κυβέρνηση κάτι άλλωστε που ισχύει και για όλα τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό στις διαφορετικές Αυτόνομες κοινότητες. Παρατηρούνται επίσης και άλλες σημαντικές διαφορές όπως για παράδειγμα στον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού που χρησιμοποιεί η κάθε περιοχή για τους εμβολιασμούς, τις μισθολογικές τους διαφορές κ.α. Η Αυτονομία της Μαδρίτης εμφανίζεται λοιπόν να χρησιμοποιεί  1/5 του αριθμού του νοσηλευτικού προσωπικού που χρησιμοποιούν η Καταλονία και η Ανδαλουσία. Αν και οι ρυθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί σε όλη την χώρα παρόλα αυτά η κεντρική κυβέρνηση επιμένει ότι σε διάστημα 12 εβδομάδων θα έχουν παραληφθεί 4.591.275 δόσεις του εμβολίου της Pfizer για 2.295.638 άτομα και ως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Στον πίνακα που ακολουθεί περιγράφεται ο αναλυτικός αριθμός των εμβολίων που έχουν παραδοθεί σε κάθε Αυτονομία , ο ακριβής αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών , το ποσοστό εμβολιασμού επί του συνόλου των παραδοτέων εμβολίων και τέλος η πιο πρόσφατη ημερομηνία καταγραφής των στοιχείων. Από σήμερα ο πίνακας αυτός θα ανανεώνεται σε καθημερινή βάση.

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα