«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα»- Στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού

0
3

Στα σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση στις αρχές του έτους, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με χαρακτηριστική φράση «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα». Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός «που ξέρει καλύτερα’. Ο ανασχηματισμός έχει πλαίσιο μια χρονική συγκυρία, η οποία ορίζεται από την ολοκλήρωση σημαντικών κύκλων και το άνοιγμα νέων προκλήσεων στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στις πρώτες ημέρες του 2021, η έναρξη των εμβολιασμών, είναι ένα από τα στοιχήματα ενώ το «μαξιλάρι» των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περαιτέρω στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, επίκειται η απελευθέρωση των κλάδων της πραγματικής οικονομίας, ενώ αναμένονται οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020.

Από κοντά, έρχεται το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021», το οποίο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έχει στην κορυφή του τις στρατηγικές κατευθύνσεις του μετασχηματισμού της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στο κατώφλι βρίσκεται η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η δημιουργία νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, όπως είναι φυσικό, έχει πλήρη εικόνα της απόδοσης των υπουργών του. Την ίδια στιγμή, το «κλειδί» των αλλαγών, που αναμένεται ότι θα προωθήσει ο κ. Μητσοτάκης στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται να είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τα στελέχη της έχουν δοκιμαστεί αυτήν την κρίσιμη περίοδο που πέρασε η χώρα και πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αξιοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων. Η Κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε μέσα σε διάστημα 30 ημερών δυο φορές, γεγονός που δείχνει την περαιτέρω ενεργοποίηση της.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος