Προκαλεί η Τουρκία με Navtex και Επίκτητο- Προς τη Βουλή η σύμβαση για τα Rafale

0
2

Η Αθήνα αναμένει την εκδήλωση πρόσκλησης από την Άγκυρα για τον επόμενο, 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών ενώ ακόμη μια φορά η Άγκυρα προκαλεί, αμφισβητώντας με Navtex την ελληνική αρμοδιότητα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε διπλωματικό αλλά και αμυντικό επίπεδο με την υπογραφή μέσα στον Ιανουάριο της σύμβασης για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale έρχεται στην Βουλή στις 11 Ιανουαρίου. Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Δουλεύουμε για την ειρήνη και εμπιστευόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Εφ’ όσον οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ευνοϊκή κατάληξη και η Τουρκία δεχθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με το οποίο θα ορίζεται το εύρος της διαφοράς και η δεσμευτικότητα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου το ενδεχόμενο της Χάγης παραμένει ανοικτό», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. (Καθημερινή της Κυριακής)

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ από τα 3.35 δις συνολικά το 2020 στα 5.44 δις για το 2021 επιστρέφοντας στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000-2010″.(Παραπολιτικά)

Παράλληλα η Αθήνα στρέφει την διπλωματική προσοχή της στην ενίσχυση των υπερατλαντικών συμμαχιών. Ο Τζο Μπάιντεν με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο