Γαλλία: Διευρύνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 γεωγραφικά διαμερίσματα

0
3

Από το Σάββατο η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει νωρίτερα, στις 18:00 αντί για τις 20:00, σε 15 βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Γαλλίας. Η χώρα αυτή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στη δυτική Ευρώπη και τον πέμπτο παγκοσμίως με 2.620.425 συνολικά, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 64.632.

«Πήραμε την απόφαση για 15 διαμερίσματα. Σε μια εβδομάδα θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της νωρίτερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αυτά τα 15 διαμερίσματα, σχετικά με την διασπορά του ιού σε άλλα σημεία της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

«Προφανώς αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω σε κάποιες περιοχές, θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις. Τα μέτρα είναι σταδιακά αυξανόμενα και φυσικά-επί της αρχής-φθάνουν μέχρι και το lockdown», πρόσθεσε.

Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει δύο φορές lockdown σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά χαλάρωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά και δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναλειτουργήσουν αν και η 20η Ιανουαρίου ήταν αρχικά ο στόχος.

Ο Ατάλ επανέλαβε ότι οι πολιτιστικοί χώροι δεν θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανέφερε την Πέμπτη 19.927 νέα κρούσματα κορονοϊού, λιγότερα από το σχεδόν υψηλό μηνός που είχε καταγραφεί την Τετάρτη με 26.457 νέα κρούσματα, όμως πολλά περισσότερα από τον κυβερνητικό στόχο για λιγότερα από 5.000 ημερήσια κρούσματα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ