spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΑύξηση περιορισμών στη Βρετανία – Στο κόκκινο η χώρα

Αύξηση περιορισμών στη Βρετανία – Στο κόκκινο η χώρα

Με τον σοκαριστικό αριθμό 981 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό σε ένα 24ωρο το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά μία από τις πιο δύσκολες χρονιές και πάνω από μία γενιά.

Η χώρα τώρα βρίσκεται σε «κούρσα» για να διαθέσει το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο για την Covid19, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο γενικό lockdown καθώς τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη στελεχών του ιού αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ημέρα που οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τοποθετήσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών Covid.

@Dominic Lipinski/PA via AP

Την Τετάρτη, 50.023 άτομα ήταν θετικά για τον ιό, με 981 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από τον Απρίλιο οπότε ο καθημερινός αριθμός των θανάτων πάγωνε το αίμα.

Η ανακοίνωση ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν ήρθε αρκετά σύντομα, ωστόσο, για να αποτρέψει το 78% της Αγγλίας να βυθιστεί στην κατηγορία 4, με το υπόλοιπο της χώρας – εκτός από τις Νήσους της Scilly – να μπαίνουν στην κατηγορία 3.

Μεταξύ των περιοχών που μετακινούνται στο Tier 4 είναι τα Midlands, τμήματα της βορειοανατολικής και βορειοδυτικής και τμήματα της νοτιοδυτικής χώρας. Είκοσι επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν προς αυστηρότερους περιορισμούς, θέτοντας συνολικά 44 εκατομμύρια ανθρώπους στην κατηγορία 4 περιοριστικών μέτρων (πίνακας @ElectionMapsUK).

Οι πρώτες 530.000 δόσεις από τα 100 εκατομμύρια δόσεων της Οξφόρδης που παραγγέλθηκαν από την κυβέρνηση είναι άμεσα έτοιμες να διανεμηθούν, με εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων να ακολουθούν από τις 4 Ιανουαρίου και μετά.

Ένα γενικό lockdown απορίφθηκε καθώς η χώρα ήδη εμβολιάζει τον πληθυσμό και βρίσκεται μια ανάσα από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μαζικά σε στάδια και συνεδριακά κέντρα. Η κυβέρνηση ελπίζει να εμβολιάζει 2 εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά με στόχο να αρχίσει τη χαλάρωση των μέτρων τον Απρίλιο.

Όπως είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλος το εμβόλιο είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμο για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τις πλούσιες χώρες γι’ αυτό και η εταιρία το παράγει χωρίς κέρδος.

Βρετανία, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα