spot_img
4.7 C
London
ΑρχικήΑναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζητά η Τουρκία – Αθήνα: Μοναδική διαφορά...

Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζητά η Τουρκία – Αθήνα: Μοναδική διαφορά μας η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Τη ρητορική της έντασης συνεχίζει η Άγκυρα, η οποία ενώ ζητάει διάλογο με την Ελλάδα, φτάνει στο σημείο να θέσει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης. «Η μόνη διαφορά μας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» απαντά η Αθήνα στις προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων.

Μάλιστα καθορισμένο και μοναδικό είναι και το πλαίσιο του διαλόγου. Οι διερευνητικές συνομιλίες. Καμία άλλη απαίτηση, ή «επινόηση» της Τουρκίας δεν μπορεί να τεθεί σε τραπέζι Ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι των διερευνητικών επαφών. Μία είναι η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις για να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το Αφήσαμε το Μάρτιο του 2016», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για «στοχοποίηση» της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλες τις παράκτιες χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν θέλει να διαπραγματευτεί μαζί μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την «διπλή γλώσσα» της Άγκυρας με δήθεν προσκλήσεις σε διάλογο και ταυτόχρονα συνεχείς απειλές και προκλήσεις χρησιμοποίησε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Υπάρχει τώρα αυτή η σειρά συνομιλιών. Αυτές οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο πλευρών και οι διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δυο πλευρών, επί πλέον οι συνομιλίες αποφυγής πολεμικών συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του προέδρου μας και του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Λέμε ναι σε όλα αυτά. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται σε καμία από αυτές. Γιατί; Επειδή φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο» λέει ο Χουλουσί Ακάρ.

Στο κλίμα αυτό η Αθήνα παραμένει σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέας πρόκλησης στον Έβρο ή στα νησιά, με νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού μεταναστευτικού και νέες μεθόδους διακίνησης.

Την ίδια ώρα στην Αλβανία που οδεύει σε εθνικές εκλογές, το ΠΔ χαραξης των γραμμών βάσης στο Ιόνιο πυροδότησε πολιτική κόντρα με τον Έντυ Ράμα να «δικαιώνει» την Ελλάδα για την επιλογή της, αν και ήταν εκείνος που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας για την Συμφωνία που δεν προχώρησε ποτέ το 2009.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Λαβρόφ: Η ρωσοτουρκική συνεργασία θα συνεχιστεί παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Απτόητες εμφανίζονται η Μόσχα και η Άγκυρα μετά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν υποστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνουν ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, εξαιτίας των οποίων οι Αμερικανοί τιμώρησαν τη συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει να διευκρινίσει ότι η προσέγγιση με τη Ρωσία δεν σημαίνει απομάκρυνση από τη Δύση και επιμένει ότι ποτέ η Τουρκία δεν ήταν κατά του διαλόγου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένως καταδικάσει τις μονομερείς της ενέργειες με την αγορά των ρωσικών όπλων που απειλούν την ασφάλεια των νατοϊκών συστημάτων και με τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι περιοχές στις οποίες οι δύο χώρες προσπαθούν να τηρήσουν τις ισορροπίες προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συχνά αντικρουόμενα συμφέροντά τους. Συνεργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας με την Τουρκία να σχεδιάζει όχι μόνο να παραγγείλει το εμβόλιο Σπούτνικ Βε αλλά και να το παράγει στο έδαφός της.

Η Τουρκία έρχεται πιο κοντά και με τη Βρετανία, η οποία επίσης αποφάσισε να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit.

Υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει τους τομείς των κατασκευών και της χαλυβουργίας.

Ιδιαίτερα ευνοημένη είναι η αμερικανική Ford, καθώς το τουρκικό εργοστάσιο που κατασκευάζει τα φορτηγά της παραλαμβάνει τις μηχανές από εργοστάσιο στη Βρετανία.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα