spot_img
7.1 C
London
ΑρχικήΠάνω από 65.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο τα τελευταία...

Πάνω από 65.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο τα τελευταία δέκα χρόνια

Σκόπια, 13 Δεκεμβρίου 2020 — του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Φραγκόπουλου

Συνολικά 65.675 πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν από την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, πριν από μερικές ημέρες.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 22 Οκτωβρίου φέτος, υποβλήθηκαν 77.829 αιτήσεις από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Βουλγαρία εξέδωσε τα περισσότερα διαβατήρια στους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας το 2010, συνολικά 11.724 αντίγραφα, ενώ τα λιγότερα εκδόθηκαν το 2013, μόνο 2.171 διαβατήρια» δήλωσε η Αχλάντοβα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 6.712  πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.

Οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται βουλγαρική υπηκοότητα επικαλούνται «βουλγαρικές ρίζες» συμπλήρωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας.

Όπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το κίνητρο των περισσοτέρων από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται να λάβουν βουλγαρικό διαβατήριο είναι να μπορούν να εργαστούν σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και όχι κάποια «φιλοβουλγαρική» συνείδηση.

Όπως σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Βουλγαρία, από τη μεριά της, παρέχει σχετικά εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες τη βουλγαρική υπηκοότητα σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο εδραίωσης της πολιτικής της περί βουλγαρικής καταγωγής του σλαβικού πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα στοιχεία αυτά για τον αριθμό πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα παρουσιάζονται υπό τη σκιά του πρόσφατου βέτο που έθεσε η Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στη Βόρεια Μακεδονία και έχει προκαλέσει ένα είδος αντιβουλγαρικού μένους μεταξύ του πληθυσμού της χώρας.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα