spot_img
3.8 C
London
ΑρχικήΤο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή της Ουγγαρίας κατά του Ευρωκοινοβουλίου για...

Το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή της Ουγγαρίας κατά του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου

Η προσφυγή που άσκησε η Ουγγαρία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ακύρωση του ψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να καθορίσει, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης ΕΕ, ότι η Ουγγαρία διατρέχει τον κίνδυνο παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης όπως ο σεβασμός της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζεται αυτές τις ημέρες ενώπιον των δικαστών του ευρωπαϊκού οργάνου.

Ήδη με πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα που δημοσιεύθηκε σήμερα η προσφυγή θα πρέπει να κριθεί ως αβάσιμη, εν αναμονή της τελικής απόφασης του δικαστηρίου.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, η πρόταση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές. Απαιτήθηκε η απόλυτη πλειοψηφία των μελών (376) και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων – με εξαίρεση τις αποχές.

Η Ουγγαρία επικρίνει, ενώπιον της δικαιοσύνης, τον τρόπο υπολογισμού των ψήφων υποστηρίζοντας ότι κατά παράβαση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, λήφθηκαν υπόψη μόνο τα ναι και όχι, ενώ εάν οι αποχές είχαν καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση  από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα