spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΣτην Κύπρο μεταβαίνει για συντονισμό κινήσεων ο Ν. Δένδιας  ενόψει της συνόδου...

Στην Κύπρο μεταβαίνει για συντονισμό κινήσεων ο Ν. Δένδιας  ενόψει της συνόδου στην Ε.Ε

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει  σήμερα στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του  Νίκο Χριστοδουλίδη για συντονισμό των ενεργειών τόσο ενόψει της συνόδου κορυφής, όσο και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στη θέση, πως η Τουρκία έμπρακτα θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία θα κριθεί όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες.

Επίσης, από τη Λευκωσία όπου θα βρίσκεται, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και αργότερα στη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της θα εστιασθούν στην προώθηση του διαλόγου για θέματα ασφαλείας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των χωρών-μελών του Οργανισμού.

Όσον αφορά τη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα «Shared Prosperity and Migration» μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Πορτογαλίας.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο  βρέθηκαν  στο επίκεντρο συνομιλιών που είχε στο Κάιρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να αλλάξει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάικ Πομπέο να προέβη σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα