Μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βενεζουέλα το 2020

0
2

Αυξημένος κατά 36,52% συγκριτικά με πέρυσι είναι ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη Βενεζουέλα το 2020, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 228 γυναικοκτονίες στη χώρα. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν εχθές, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών) από το Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών (Monitor de Femicidios).

Η Aimeé Zambrano -συντονίστρια της Οργάνωσης που συνδέεται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Utopix- δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP): «Καταγράφουμε αύξηση που προκαλεί συναγερμό».

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, 159 από τις 228 γυναικοκτονίες διαπράχθηκαν έπειτα από την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό  της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κατά τα μέσα Μαρτίου.

«Μας δολοφονούν, είμαστε γυναίκες», φώναζαν οι γυναίκες που διαδήλωσαν μπροστά στο δικαστικό μέγαρο στο Καράκας, καθώς και σε άλλα δημόσια κτίρια.

Το 2016, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σταμάτησε να δημοσιοποιεί επίσημα δεδομένα για τις γυναικοκτονίες. Το 2015 είχε ανακοινώσει 121 περιστατικά θανάτωσης γυναικών.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press