spot_img
5.7 C
London
ΑρχικήΑίρει το καθολικό lockdown από τη Δευτέρα η Καταλονία – Χαλαρώνει τα...

Αίρει το καθολικό lockdown από τη Δευτέρα η Καταλονία – Χαλαρώνει τα μέτρα για εστίαση και πολιτισμό

Σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων ενέκρινε η καταλανική τοπική κυβέρνηση, κυρίως για την εστίαση, που ως τώρα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το καθολικό κλείσιμό τους. Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα παραμένουν ανοικτά από τις 6 π.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ. Η τοπική κυβέρνηση ετοίμασε σχέδιο 4 φάσεων για τους επόμενους δύο μήνες.

Στην πρώτη φάση, η χωρητικότητα στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των μπαρ θα επιτρέπεται κατά 30%, ενώ στους εξωτερικούς χώρους κατά 100%. Επίσης στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται το άνοιγμα κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών συναυλιών στο 50% της χωρητικότητας τους. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις συνεχίζουν επίσης τη δραστηριότητα με χωρητικότητα 50%, ενώ εκείνες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια ή αθλητικές αίθουσες, επιβάλλουν όριο 30% της χωρητικότητάς τους και την απαγόρευση της χρήσης αποδυτηρίων. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. θα συνεχιστεί, ενώ θα διατηρείται ο συνολικός αριθμός ιδιωτικών συναντήσεων μέχρι 6 ατόμων.

Τα μέτρα θα ισχύσουν ως τις 7 Δεκεμβρίου που ξεκινά η δεύτερη φάση, όπου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των ξενοδοχείων στο 50% των κλινών τους, από το 30% που θα ισχύει στην πρώτη φάση. Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών και τα καταστήματα θα χρησιμοποιούν το 30-50% των χώρων τους. Επίσης θα μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (στο 30%, εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους).

Στις 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, θα επιτρέπεται ο αριθμός των ιδιωτικών συναντήσεων να φθάσει τους 10, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην τέταρτη φάση οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στις τάξεις, οι φοιτητές όμως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν με μαθήματα εξ αποστάσεως, με εξαίρεση τις πρακτικές και τα σεμινάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Καταλονία, μαζί με την Αυτονομία της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας, της Καστίγια Λα Μάντσα και της Καστίγια και Λεόν αποτελούν τις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα