Ν. Παπαευσταθίου, πρόεδρος ΕΚΑΒ: Αντέχει, αλλά σε οριακό σημείο το σύστημα υγείας (audio)

0
2

«Αντέχει, αλλά σε οριακό σημείο το σύστημα υγείας» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη.

«Η πλειοψηφία των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, αφορούν στον κορονοϊό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του, όχι μόνο το ΕΚΑΒ, αλλά και τα νοσοκομεία μας, βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Αναφερόμενος στα χειρουργεία, ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι «προφανώς κάποια χειρουργεία έχουν ανασταλεί, αλλά αυτό αφορά μόνο περιπτώσεις χρόνιες, η καθυστέρηση των οποίων σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη για τους ασθενείς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ειδικά διαμορφωμένο τρένο που βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή στη Θεσσαλονίκη για πιθανή διακομιδή ασθενών, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ είπε «το τρένο δεν θα χρησιμοποιηθεί -αν χρησιμοποιηθεί ποτέ- για διασωληνωμένους ασθενείς, αλλά για ήπιας κατάστασης νοσούντες. Είναι μια εναλλακτική λύση και τίποτα περισσότερο».

Τέλος, αναφερόμενος στη πιθανή αξιοποίηση καταφυγίου που βρίσκεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παπαευσταθίου είπε: «Υπάρχει όντως ένα καταφύγιο για περίπτωση ραδιολογικού ή βιολογικού-χημικού πολέμου στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο, ο σχεδιασμός όμως και ο τρόπος λειτουργίας του όσον αφορά στον εξαερισμό, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στη παρούσα φάση, ασθενείς με COVID. Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για non-COVID ασθενείς».