Να μην χορηγείται η ρεμδεσεβίρη για ασθενείς του κορονοϊού συστήνει εκ νέου ο Π.Ο.Υ

0
3

Και νέα σύσταση για αποφυγή χρήσης του αντιιικού φάρμακου της ρεμδεσεβίρης σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση τους, απηύθυνε ο Π.Ο.Υ καθώς σύμφωνα με την επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι βελτιώνει την επιβίωση ή την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου.

Η σύσταση αποτελεί μέρος της κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Η νέα σύσταση βασίζεται σε μια νέα ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων που συγκρίνει τα αποτελέσματα πολλών φαρμακευτικών αγωγών και περιλαμβάνει δεδομένα από τέσσερις διεθνείς τυχαιοποιημένες δοκιμές του φαρμάκου στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, αφού εξέτασε τα νέα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεμδεσεβίρη δεν έχει σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα ή σε άλλα σημαντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, όπως την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής ή την βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.

Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αξιολόγηση της ρεμδεσεβίρης ειδικά για την παροχή μεγαλύτερης βεβαιότητας στοιχείων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδει ο Π.Ο.Υ είναι χρήσιμες σε ταχύτατα κινούμενους ερευνητικούς τομείς όπως η πανδημία του κορονοϊού, επειδή επιτρέπουν στους ερευνητές και γιατρούς να ενημερώνονται για τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προηγουμένως ελεγχθεί και αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές.

Στρασβούργο Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης