Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Από κακοκαιρία σε ψυχρή εισβολή

0
0

Η διάρκεια και η ένταση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με το ήδη κορεσμένο από τις προηγούμενες κακοκαιρίες έδαφος, ήταν δυστυχώς για άλλη μια φορά αιτία τεράστιων καταστροφών στο πολύπαθο νησί της Κρήτης. Μάλιστα, τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής μέχρι χτες, ξεπέρασαν τοπικά όπως είχε προβλεφθεί τα 300 χιλιοστά (δηλαδή, τους 300 τόνους νερού ανά στρέμμα)…

Το κάπως θετικό είναι ότι από σήμερα το μεσημέρι, τα ισχυρά φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά και θα απομείνουν μόνο λίγες βροχές τις επόμενες ημέρες, που θα είναι όμως πολύ ασθενέστερες, ενώ και οι βοριάδες ήδη από το βράδυ θα αρχίσουν να κοπάζουν.

Έτσι σιγά σιγά, το καιρικό μας ενδιαφέρον θα αρχίσει να στρέφεται στην αναμενόμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα έχουμε, πιο σταδιακά από αυτό το Σαββατοκύριακο και πολύ πιο αισθητά από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, μιας και τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν να θέλουν τη Β. Ευρώπη κυριολεκτικά να «παγώνει» από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά και μάλιστα, να διατηρείται αυτή η τάση για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα το ψύχος να απλώνεται νοτιότερα και να απλώνει τα πλοκάμια του και στη χώρα μας.

Επιπλέον, μια πρώιμη ακόμα ματιά, δείχνει ότι η έντονη αυτή ψυχρή εισβολή θα συνοδευτεί από ένα νέο, ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο πιθανώς να δώσει μεγάλα ποσά νερού σε αρκετές πεδινές περιοχές, αλλά και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής, κυρίως, χώρας μας. Είναι όμως ακόμα νωρίς, για να το επιβεβαιώσουμε…

ΣΗΜΕΡΑ

Τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη και τοπικά στα Δωδεκάνησα θα εξασθενήσουν σημαντικά από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές κατά διαστήματα θα έχουμε συννεφιά, με λίγες ασθενείς βροχές στα ανατολικά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι βοριάδες θα φτάνουν και σήμερα στο Αιγαίο τοπικά τα 7-8 μποφόρ, με σταδιακή όμως εξασθένηση από το απόγευμα και η θερμοκρασία έχει πέσει λίγο στα στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου δε θα ξεπεράσει τους 16-18 βαθμούς τοπικά.

ΣΑΜΟΣ

Καλός καιρός, βοριάδες 4-6 μποφόρ, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θερμοκρασία έως 20 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Λίγη συννεφιά, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, βοριάδες 5-6 και στα ανατολικά πολύ ισχυροί 7-8 μποφόρ, που από το απόγευμα όμως θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγη παραπάνω συννεφιά, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Λίγη συννεφιά, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές στην Α. Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Α. Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι βοριάδες στο Αιγαίο δε θα ξεπεράσουν τοπικά τα 6 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση από το βράδυ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια, περίπου, επίπεδα.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Την Παρασκευή θα έχουμε λίγο αυξημένη συννεφιά στα ανατολικά και νότια, με λίγες μόνο βροχές στην Πελοπόννησο, ενώ θα πέσουν κι άλλο οι άνεμοι και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

Το Σάββατο σταδιακά θα εκδηλωθούν βροχές στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή στα ανατολικά και νότια, ασθενούς όμως χαρακτήρα, θα έχουμε όμως αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως την Κυριακή.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ