spot_img
9.8 C
London
ΑρχικήΜ. Δερμιτζάκης: Δέσμη μέτρων που θα δίνει καλά επιθυμητά αποτελέσματα, όχι στη...

Μ. Δερμιτζάκης: Δέσμη μέτρων που θα δίνει καλά επιθυμητά αποτελέσματα, όχι στη λύση «ακορντεόν» (audio)

«Θα ήθελα να έχουμε χρόνο έως τις 7 Δεκεμβρίου και να ανοίξουμε μετά, με δεδομένο ότι για επιπλέον δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 21 Δεκεμβρίου θα βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων». Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου της Γενεύης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, δήλωσε ότι πάντα τα αποτελέσματα ενός μέτρου φαίνονται δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία εφαρμογής. Άρα ένα lockdown που θα διαρκέσει μέχρι 30 Νοεμβρίου θα συνεχίσει να δίνει καλά αποτελέσματα μέχρι και 15 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ανοίξει το lockdown στις 30 Νοεμβρίου θα έχουμε δει το 1/3 το αποτελέσματος, δηλαδή θα είμαστε περίπου στα 1.200 κρούσματα. Κατά συνέπεια δημιουργείται το ερώτημα εάν κάποιος παίρνει την απόφαση χωρίς να έχει το πλήρες αποτέλεσμα.

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη λογική του «ακορντεόν» αν και μπορεί να χρειαστεί. «Πρέπει να βρούμε μία δέσμη μέτρων που να μας δίνει περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε να πετύχουμε και να μπορούν επίσης οι πολίτες να αφομοιώσουν τα μέτρα. Ένας από τους λόγους που δεν είδαμε τη συμμόρφωση στους πολίτες, είναι γιατί πήγαμε από μία ελαφριά δέσμη μέτρων σε μία απότομα βαριά που άλλαζε κάθε 4-5 ημέρες. Η σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα στα κρούσματα είναι αποτέλεσμα των μέτρων πριν από το lockdown, αλλά επειδή τα πήραμε λίγο αργά δεν είχαμε τον χρόνο να ρισκάρουμε. Τώρα όμως θα πάμε σε αριθμό διαχειρίσιμο, 200 -300 κρούσματα αλλά με βαριά μέτρα, όπως μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9, στην εστίαση μόνον καθήμενοι και οικογενειακού τύπου συγκεντρώσεις και όσο πιο πολύ γίνεται τηλε-εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο που θα μας οδηγήσει μέχρι τον Φεβρουάριο Μάρτιο χωρίς να χρειαστούν ούτε επιπλέον μέτρα ούτε lockdown».

Σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι με βάση ένα μέσο σενάριο υπάρχουν δύο εμβόλια της Pfizer και της Monderna που είναι κοντά στην έγκριση, η πρώτη έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΕ. «Όμως πιστεύω ότι το πρώτο που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι το εμβόλιο της Astra Zeneka γιατί υποσχέθηκε ότι 1,5 δις δόσεις θα έχουν παραχθεί πριν από το τέλος του 2020. Αρα έως τις αρχές του ερχόμενου μπορεί να τα παραδώσει στην ΕΕ, εμβόλιο που έχει μικρότερες ανάγκες για την μεταφορά και συντήρησή του. Θα έχουμε συνολικά μάλλον τρία διαθέσιμα εμβόλια και θα υπάρξουν τρεις φάσεις.

‘Εως τον Φεβρουάριο θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και αμέσως μετά και έως τον Μάιο, ίσως και νωρίτερα, θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δεν θα είναι υποχρεωτικός μάλλον ο εμβολιασμός, αλλά θα θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος γιατί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι μεγάλη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα