spot_img
7.5 C
London
ΑρχικήΗ CoViD-19 στον κόσμο: Στην κόψη του ξυραφιού, παρά τα λοκντάουν

Η CoViD-19 στον κόσμο: Στην κόψη του ξυραφιού, παρά τα λοκντάουν

Με την Ευρώπη να βρίσκεται σχεδόν καθολικά σε καραντίνα, γίνονται ορατά τα πρώτα θετικά δείγματα των λοκντάουν. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα 1.840.086 και αποτελούν το 46% των κρουσμάτων παγκοσμίως. Σε μία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10%.

Αντίθετα οι νέοι θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην Ευρώπη 29.043, το 49% των θανάτων σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 18% σε μία εβδομάδα.

Τα λοκντάουν και οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις σε αρκετές χώρες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα με τη μεγαλύτερη διασπορά, γίνεται διανομή rapid test με ντρόουν, ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει κατά το δυνατόν από τα σπίτια.

Ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς να φορούν μάσκες χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, αφότου αγνόησαν την εντολή να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Μέλη του AfD και νεοναζιστικών ομάδων διαμαρτύρονταν για τον νέο νόμο, που προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων και τον συγκρίνουν με το νόμο που αύξησε τις εξουσίες του Χίτλερ. Αναπόφευκτη και η πολιτική κόντρα στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Στην Ελβετία, που αποφεύγει να εφαρμόσει αυστηρό λοκντάουν, τα κρεβάτια στις εντατικές γεμίζουν και οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να αντέξει το σύστημα. Ζητούν από ανθρώπους που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά να δηλώσουν εκ των προτέρων αν επιθυμούν παρατεταμένη μηχανική υποστήριξη, ενώ ένας σύμβουλος υγείας πρότεινε να χάνουν το δικαίωμα νοσηλείας οι αρνητές της μάσκας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η απορία στο μυαλό όλων στην Ευρώπη είναι πώς θα περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση 10% στα νέα κρούσματα πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες αλλά αυξήθηκαν οι θάνατοι. Η γαλλική κυβέρνηση αρνείται να μπει στη συζήτηση για πρόωρη άρση του λοκντάουν.

Παγκοσμίως, προτεραιότητα παραμένει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Σε εκκλησίες της Νάπολης ευαισθητοποιημένοι πολίτες πληρώνουν τα τεστ για άπορους συνανθρώπους τους, ενώ στο Τέξας εφαρμόζουν πιλοτικό πρόγραμμα με ντρόουν για την αποστολή τεστ κατ’ οίκον. Σε άλλες αμερικανικές πολιτείες, όμως, η αναμονή φτάνει ακόμη και τις 5 ώρες.

Με 22 νέα κρούσματα, η Αδελαΐδα μπήκε προληπτικά σε αυστηρό λοκντάουν. Οι κάτοικοι περίμεναν ώρες έξω από τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τα απαραίτητα και πολλά είδη εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Πηγή: ΕΡΤ1 — Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα