Στρασβούργο: Διάσκεψη για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη

0
0

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Διακοινοβουλευτική διάσκεψη για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη διοργανώνεται αύριο διαδικτυακά από τους τρεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο οι ευρωβουλευτές και οι εθνικοί βουλευτές να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με τις κεντρικές ομιλίες των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Σασόλι και Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν αντίστοιχα, καθώς και των Προέδρων των κοινοβουλίων της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε, της Πορτογαλίας Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκεζ και της Σλοβενίας Ιγκορ Ζορτζιτζ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την κοινή διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης με τοποθετήσεις των Προέδρων Ντέιβιντ Σασόλι, Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, του Ύπατου Αρμοστή Μετανάστευσης του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι και του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Αντόνιο Βιτορίνο.

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές, οι εθνικοί βουλευτές και άλλοι προσκεκλημένοι θα συνεχίσουν να αναλύουν σε τρεις διαφορετικές ομάδες εργασίας, την σχέση αλληλεγγύης και ευθύνης στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, την εξωτερική διάσταση, με την διαμόρφωση των εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης για νόμιμη μετανάστευση και ένταξη με βέλτιστες πρακτικές και την μελλοντική πορεία.

Ειδικότερα στην ενότητα που αφορά την κοινή διαχείριση του ασύλου θα καταθέσουν τις απόψεις τους ο Πρόεδρος των Γιατρών χωρίς σύνορα Χρήστος Χρήστου και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης και ο δήμαρχος της νήσου Λαμπεντούζα Σαλβατόρε Μαρτέλο. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα κάνουν η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και γερμανός υπουργός εσωτερικών Ερνστ Ζεεχοφερ.

Εισαγωγική τοποθέτηση στην θεματικής ενότητα της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης όπου θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές και η μελλοντική πορεία θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με τα συμπεράσματα και τις τελικές παρατηρήσεις που θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι και ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου να παρουσιάσει το νέο σχέδιο μετανάστευσης.