Ν. Παπαθανάσης: Έχουμε σχέδιο για την σταδιακή άρση του lockdown (audio)

0
2

«Χθες ψηφίστηκε διάταξη νόμου που ελέγχει την αύξηση των τιμών και το ποσοστό του κέρδους, αντιμετωπίζουμε την αισχροκέρδεια». Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή σχετικά με την αύξηση των τιμών που παρατηρείται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που είναι μία δι-υπηρεσιακή μονάδα με χιλιάδες ελέγχους την ημέρα, σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει αισχροκέρδεια. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: επιβάλουμε πρόστιμα και θα κλείνουν τα καταστήματα.

Σχετικά με τη νέα λίστα των ειδών που θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «επιτρέψαμε τελικά να πωληθούν κάποια είδη λόγω της επιδείνωσης του καιρού και νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν ασκήθηκε καμία πίεση για να ληφθεί αυτή η απόφαση, θέλαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα υπάρξουν”.

Σχετικά με τις καταγγελίες για τις τράπεζες και τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη και συζητούν μαζί τους για να συντονιστούν στην δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με την άρση του lockdown όμως όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τους επιστήμονες που θα δώσουν την γνώμη τους και τη συμβουλή τους. Εμείς έχουμε το σχέδιο άλλωστε το έχουμε κάνει και τον Μάιο.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι «ουδέποτε αποδείχτηκε ότι η εστίαση ή κάποια άλλη οργανωμένη λειτουργία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις και άλλα γεγονότα ήταν υπεύθυνα για την έξαρση του κορωνοϊού. Σήμερα είμαστε σε άλλο τοπίο, παρακολουθούμε την εξέλιξη και αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα οι ειδικοί να μας πουν πως πάνε τα πράγματα.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και σενάρια Α και Β και γνώση και όταν πάρουμε το πράσινο φως θα αναπτυχθεί και θα έχουμε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. Ο επιδημιολογικός χάρτης και η εμπειρία του Μαΐου θα καθορίσουν τα βήματα της επόμενης φάσης μετά το lockdown».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα