Η Google τιμά με doodle την Φάννυ Ίτον, τη τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών

0
0

Η Google τιμά με doodle την Φάννυ Ίτον, το μοντέλο της τέχνης. H Φάννυ Ίτον αναδείχθηκε ως μοντέλο της ιδανικής ομορφιάς και έγινε το επίκεντρο σε μια εποχή όπου οι έγχρωμοι συχνά εκπροσωπούνταν με αρνητικό πρόσημο στη βικτωριανή τέχνη.

Γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835. Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής. Απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Φάννυ Ματίλντα Άντγουιστλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 146 χρόνων από την είσοδό της στον χώρο των Τεχνών, η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην Ίτον.

Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας συλλογικότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, της «Αδελφότητας των Προραφαηλιτών», δηλαδή των ζωγράφων που επιχείρησαν να ανατρέψουν την τεράστια επιρροή του Ιταλού Ραφαήλ στην παγκόσμια τέχνη.

Έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Σιμεόν Σόλομον «Η Μητέρα του Μωυσή», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Η καριέρα της διάρκεσε σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860 και η τελευταία της παρουσία ως μοντέλο καταγράφηκε το 1867 στον πίνακα του Μίλεϊ «Jephthah» («Ιεφθάε»).