Ισπανία: Μερική πτώση της καμπύλης του δεύτερου κύματος

0
1

Σε μερική ύφεση βρίσκεται η καμπύλη κρουσμάτων κορονοϊού στην Ισπανία και ειδικότερα στις περιοχές Ανδαλουσία, Καταλονία, Καστίγια και Λεόν, Λα Ριόχα, Χώρα των Βάσκων, Ναβάρρα και Αυτονομία της Μαδρίτης. Στις περιοχές αυτές εμφανίζεται μείωση των κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει τη μερική πτώση της καμπύλης του δεύτερου κύματος κορονοϊού. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται στα 470 ανά 100.000 πληθυσμού και παρατηρείται πτώση κρουσμάτων επί τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, στην Αυτονομία της Μαδρίτης (περίπου 6,5 εκ. πληθυσμού) παραμένουν σε καραντίνα ως τις 23 Νοεμβρίου 31 υγειονομικές περιοχές που σημαίνει περίπου 630.000 πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα μέτρα περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, από τις 11 ή 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6 ή 7 το πρωί ανάλογα με την περιοχή. Στις περιοχές όπου όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες παραμένουν κλειστά, όπως η Καταλονία, έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα και τις αποφάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ισπανικής οικονομίας. Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι προέκυψαν μετά τη χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης, συνδικάτων και εκπροσώπων των εργοδοτών.

Επίσης ανακοινώνεται η μείωση της ανώτατης τιμής της χειρουργικής μάσκας από 0,96 ευρώ σε 0,72 ευρώ, καθώς μειώνεται ο ΦΠΑ από 21% στο 4%.

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή