spot_img
8.2 C
London
ΑρχικήΣτην Αμμόχωστο η κάμερα της ΕΡΤ – Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ την...

Στην Αμμόχωστο η κάμερα της ΕΡΤ – Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τρίτη

Οι προκλήσεις του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια κάθε άλλο παρά απαρατήρητες πέρασαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Πάντως, η Άγκυρα δεν δείχνει να ενοχλείται από την διεθνή καταδίκη και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν ιδέα από την κατάσταση στην Κύπρο.

Η ώρα της κρίσεως φθάνει για την Τουρκία. Στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου η γειτονική χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις παρανομίες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα της Συνόδου ο φάκελος «Τουρκία» κατέχει πρωτεύουσα θέση.

«Υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, έχει διατυπωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτά τα τελευταία γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποτελούν αιτία δυσαρέσκειας της ΕΕ, γι’ αυτό εκδόθηκαν οι ανακοινώσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πήτερ Στάνο.

O κ. Στάνο τόνισε ότι «οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει, πώς θα δράσει, υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων».

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (17/11) των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν οι εξελίξεις και θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 – 11 Δεκεμβρίου με γενική επισκόπηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ο Πήτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Κομισσιόν και για τις παρανομίες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ενώ και η προεδρεύουσα Γερμανία καταδίκασε τις τουρκικές αυθαιρεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαρώσια.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι λύση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Τουρκία καλείται να παραιτηθεί από μονομερείς προκλήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ο καιρός χάλασε το Κυριακάτικο σόου Ερντογάν στα Βαρώσια, όμως η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Στις καταδικαστικές δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η Άγκυρα απάντησε με την γνωστή στρεψοδικία.

«Οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πόσο μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού είναι η ΕΕ» υποστήριξε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΡΤ βρέθηκε ξανά στους τόπους που σήμερα καταπατά αυθαίρετα η Τουρκία.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα