spot_img
12.9 C
London
ΑρχικήΟ καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Δύσκολη εβδομάδα με θυελλώδεις ανέμους και…...

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Δύσκολη εβδομάδα με θυελλώδεις ανέμους και… χιόνια!

Όπως λέγαμε λοιπόν από την περασμένη εβδομάδα, περιμένουμε μια ισχυρή κακοκαιρία που θα ξεκινήσει σταδιακά να μας επηρεάζει από απόψε το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με πιθανώς τοπικά ισχυρά φαινόμενα εκεί, ενώ τα πιο έντονα και εκτεταμένα φαινόμενα τα περιμένουμε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου οπότε και θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία αυτή θα επιμείνει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ενώ προς το Σαββατοκύριακο θα κάνει αρκετό κρύο και θα πέσουν ακόμη και χιόνια…!

Στην ουσία, πρόκειται για δύο απανωτά μέτωπα κακοκαιρίας που και τα δύο αναμένεται να δώσουν αρκετό νερό και οι περιοχές που φαίνεται να μπαίνουν στο μάτι είναι τα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας, με την Κρήτη για άλλη μια φορά δυστυχώς να μην εξαιρείται…

Αιτία αυτής της επίμονης κακοκαιρίας, είναι ο αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων τύπου «Ωμέγα» στη Δυτική, Κεντρική και ΒΑ Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα σαν ένα βουνό να προστατεύει τις εν λόγω περιοχές κάτω από αυτόν όπου θα επικρατούν πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα γύρω από αυτόν οι κακοκαιρίες από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα κατεβαίνουν προς τη χώρα μας.

Συνοπτικά, λοιπόν:

Από ΑΠΟΨΕ τη νύχτα και αύριο θα ξεκινήσουν έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά.

Την Τετάρτη, τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλο σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό και στο ΒΔ Αιγαίο.

Την Πέμπτη, θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια.

Την Παρασκευή θα περιοριστούν στα νότια θαλάσσια τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Πρέπει να επιδείξουμε ΠΡΟΣΟΧΗ, καθώς ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα θα είναι για άλλη μια φορά αυξημένος, ιδιαίτερα σε περιοχές με κακή τοπογραφία, κορεσμένο από προηγούμενες κακοκαιρίες έδαφος και ανεπάρκεια ή απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών.

Επιπλέον, θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο εκείνες τις ημέρες, ενώ απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε και έντονες χιονοπτώσεις σε υψόμετρα των 1500 μέτρων και άνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ο Νοέμβριος στατιστικά είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΣΗΜΕΡΑ

Στα δυτικά θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με λίγες βροχές κυρίως στο Ιόνιο και από τη νύχτα στο Β. Ιόνιο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Οι βοριάδες θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 3-5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ, ενώ από το βράδυ στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιάδες έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά και θα φτάσουμε πάλι τους 20-21 βαθμούς, σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας.

ΣΑΜΟΣ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές, βοριάδες 4-5 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Λίγες συννεφιές κατά διαστήματα αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια, μεταβλητοί άνεμοι 2-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγη παραπάνω συννεφιά, μεταβλητοί άνεμοι 2-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 18 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά καλός, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε λίγες συννεφιές και λίγες διάσπαρτες βροχές, κυρίως στη Δ. Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα όμως θα έχουμε γενικά αυξημένη συννεφιά, με τοπικές βροχές και στα δυτικά καταιγίδες, που μάλιστα στο Β. Ιόνιο θα είναι τοπικά έντονες. Οι βοριάδες στο Β. Αιγαίο θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα όπως και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιάδες τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κι όπως είπαμε, την Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και το ΒΔ Αιγαίο, την Πέμπτη στα ανατολικά και νότια και την Παρασκευή θα περιοριστούν στα νότια θαλάσσια τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Σαββατοκύριακο κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που, απ’ ότι φαίνεται, θα φέρει αρκετά χιόνια στα ορεινά.

Καλή εβδομάδα, με υγεία, σε όλους!

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα