Η Google τιμά με Doodle τον Βέλγο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ζακ Μπρελ

0
1

Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στον Βέλγο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ζακ Ρομέν Ζωρζ Μπρελ (Jacques Romain Georges Brel). Οι στίχοι του διέπονται συχνά από σατιρικό και δραματικό ύφος, ασκώντας κριτική σε κοινωνικές και ηθικές αξίες.

Ο Ζακ Μπρελ ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού γαλλικού «σανσόν». Μέσα από τη μουσική του έφερε έναν άνεμο μελαγχολίας, θεατρικότητας και διανοουμενισμού σε τραγούδια όπως τα «Les Bourgois», «Dans Le Port d’Amsterdam» και «Ne Me Quittez Pas».

Γεννημένος στις Βρυξέλλες στις 8 Απριλίου 1929. Οι πρώτες συνθέσεις του χρονολογούνται το 1950. Η κορύφωση της καριέρας του ξεκίνησε το 1953 με τις πρώτες εμφανίσεις του στο θέατρο Les trois baudets του Παρισιού. Από το 1957 απέκτησε διεθνή φήμη. Απεβίωσε στο Παρίσι από καρκίνο στις 9 Οκτωβρίου του 1978.

Στη δεκαετία του 1950 υιοθέτησε ένα λυρικό ύφος. Συνδύασε το θρησκευτικό και ηθικό ζήλο με το νεανικό ρομαντισμό. Ο Ζωρζ Μπρασένς του απέδωσε το παρωνύμιο «Ηγούμενος» (γαλ. Abbé Brel). Το 1963 εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ ενω αργότερα περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Σοβιετική Ένωση.

Στη δεκαετία του 1970 πρωταγωνίστησε, στο μιούζικαλ Homme de la Mancha (Ο άνδρας από τη Μάντσα),με τον ρόλο του Δον Κιχώτη. Συμμετείχε ως ηθοποιός ή παραγωγός σε αρκετές ακόμα ταινίες, μέχρι το 1973. Το 1971 σκηνοθέτησε την ταινία Franz. Για ένα μεγάλο διάστημα αποσύρθηκε στις Νήσους Μαρκέζας, στη Γαλλική Πολυνησία, και επέστρεψε στη μουσική το 1977, με το δίσκο Les Marquises, σημειώνοντας εκ νέου μεγάλη επιτυχία.

Τα τραγούδια του έχουν ερμηνευτεί από μια μεγάλη γκάμα τραγουδιστών, όπως οι: Φρανκ Σινάτρα, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Ρέι Τσαρλς, Τζων Ντένβερ, Τζούντυ Κόλλινς, Τζοάν Μπαέζ, Ντάστυ Σπρίνγκφηλντ, Μάριαν Φέηθφουλ, Νίνα Σιμόν, Μπερλίντα Καρλάυλ, Στινγκ, Νιρβάνα και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες.