spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΜπαράζ παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ

Μπαράζ παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ

Παραιτήθηκε ο πλέον ισχυρός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς. Η παραίτηση του έρχεται μία μέρα μετά την παραίτηση του διευθυντή Επικοινωνίας του Τζόνσον, Λι Κέιν.

Ο Κάμινγκς έχει χαρακτηριστεί ο στρατηγός του Μπρέξιτ και ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα τη συντριπτική νίκη του Τζόνσον στις εκλογές. Ο ίδιος έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο με τη συμπεριφορά του και αυτό δεν αρέσει σε ισχυρή μερίδα βουλευτών της κυβέρνησης.

Το ταξίδι του Κάμινγκς στο πατρικό του εν μέσω του πρώτου λοκντάουν προκάλεσε σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης και πολλοί ζητούσαν την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό Τζόνσον.

Το μυστηριώδες μπαράζ παραιτήσεων των πιο έμπιστων συνεργατών του Τζόνσον και αρχιτεκτόνων του Μπρέξιτ έχει προκαλέσει δικαίως θόρυβο για πιθανή νέα κυβερνητική στρατηγική και αλλαγή στάσης του Τζόνσον προς μία συμφωνία με την ΕΕ λίγο πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit. 

Αυτό πάντως που επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ο θεατρικός τρόπος που ο Κάμινγκς επέδειξε την αποχώρηση του, δηλαδή από την μπροστινή πόρτα της Ντάουνιγκ Στριτ με μία χάρτινη κούτα στα χέρια και όλα τα εθνικά κανάλια παρόντα. Αυτό για κάποιους σημαίνει κακά μαντάτα για τον Τζόνσον κυρίως για όλα όσα γνωρίζει ο Κάμιγκς ως έμπιστος του Τζόνσον όλα αυτά τα χρόνια.

Τα δημοσιεύματα του Σαββάτου προσφέρουν συγκεχυμένες πληροφορίες καθώς από τη μια πλευρά αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους δυο συμβούλους του και τους ζήτησε να αποχωρήσουν καθώς έμαθε ότι επικοινωνούσαν εναντίον της μνηστής του Κάρι Σίμοντς, εξαιτίας της αντίθεσης της στην τοποθέτηση του Λι Κειν ως προσωπάρχη της Ντάουνιγκ Στριτ (FT κ.α.).

Άλλα δημοσιεύματα αμφισβητούν τις διαρροές και κάνουν λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες βασισμένες στον ιδιαίτερο και εχθρικό κατά πολλούς χαρακτήρα του Κάμινγκς που μπορεί να έστησε την θεατρική του αποχώρηση «για να κάνει τους δημοσιογράφους να φανούν ηλίθιοι» όπως γράφει η Mirror επικαλούμενη πηγή της στο εσωτερικό της Ντάουνιγκ Στριτ.

Πάντως και οι δυο παραιτηθέντες θα συνεχίσουν την εργασία τους έως τα μέσα Δεκεμβρίου αλλά εκτός Ντάουνιγκ Στριτ.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα