spot_img
8.1 C
London
ΑρχικήΝέα Αγαθούπολη Πιερίας : Ο καλλιτέχνης που άλλαξε την όψη του χωριού...

Νέα Αγαθούπολη Πιερίας : Ο καλλιτέχνης που άλλαξε την όψη του χωριού του

Στη Νέα Aγαθούπολη Πιερίας, ένας λαϊκός ζωγράφος, ο κ. Νίκος Σεμιζίδης, άλλαξε την όψη του χωριού του. Συνδυάζει την εικόνα με τη γραφή και δημιουργεί έργα σε δημόσιους χώρους. Σπίτια, παγκάκια, πέτρες, στάσεις λεωφορείου, βάρκες, ρολόγια της ΔΕΗ και κάθε άλλη απίθανη επιφάνεια, αποτελούν τον «καμβά», στον οποίο καταθέτει την έμπνευση και τις γνώσεις του. Ο 71χρονος γκραφιτάς, ανασύρει από τις αναμνήσεις του τους ηλικιωμένους των παιδικών του χρόνων και αποτυπώνει τις μορφές τους στα παράθυρα των εγκαταλειμμένων σπιτιών, όπου ζούσαν κάποτε. Με κάποιους στίχους που συνοδεύουν τη ζωγραφιά, κάνει γνωστή την ιστορία τους στους νεότερους κατοίκους του χωριού αλλά και στους επισκέπτες.

Όπως είπε ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ3, η  ιδέα του ήρθε το 2013 εντελώς αναπάντεχα. «Αποφάσισα τότε να γράψω ένα ποίημα για ένα γειτονικό μου σπίτι, πάνω σε αυτό, γιατί οι λέξεις μέσα στο βιβλίο φυλακίζονται, ενώ έξω παίρνουν αέρα και νιώθουν την ελευθερία.  Στην συνέχεια σκέφτηκα να το επεκτείνω και να αρχίσω να γράφω και να ζωγραφίζω μέσα σε όλο το χωριό»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βλέποντας ότι οι αντιδράσεις των συγχωριανών του ήταν ελάχιστες σε σχέση με την αποδοχή που είχαν τα έργα του, ο «θείο Nick«, όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, συνέχισε να δημιουργεί, προχωρώντας και στο διπλανό χωριό, τη Μεθώνη. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε μήκος έργο του, ένα τοιχάκι διακοσίων μέτρων, κατά μήκος της παραλίας.

Στην ηλικία του, όπως λέει, οι άνθρωποι έχουν χρόνο και ο ίδιος έχει αποφασίσει να τον αφιερώσει στην αγαπημένη του τέχνη. «Το θέμα είναι ο καλλιτέχνης να μην αφήνει τον χρόνο να χάνεται χωρίς να δημιουργεί. Γιατί μέσα από τη δημιουργία συμπληρώνει το κενό της ύπαρξής του», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα