spot_img
14.4 C
London
ΑρχικήΤο ζευγάρι των Τούρκων ερευνητών πίσω από το εμβόλιο των Pfizer και...

Το ζευγάρι των Τούρκων ερευνητών πίσω από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εύρεση του εμβολίου για τη νόσο της Covid-19 έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο τους είναι 90% αποτελεσματικό

Πρόκειται για μια συνεργασία της Pfizer και της Biontech. Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά ενώ πίσω από την Βiontech, ο Ουγούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι, τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19.

Ο Σαχίν αν και κατάφερε να δημιουργήσει εταιρίες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατό του.

Σήμερα, ο 55χρονος γιατρός έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Μαζί με τη σύζυγό του, την 53χρονη Οζλέμ Τουρέτσι, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech, αποτελούν την ψυχή της «ομάδας όνειρο» πίσω από τις ελπίδες του κόσμου για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.

Ο Σαχίν, γεννημένος στην Τουρκία, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής και ερευνητής με ειδικότητα την ανοσοθεραπεία.

Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Αμβούργου, όπου κατά τη διάρκεια της πρώτης ακαδημαϊκής του καριέρας συνάντησε την ανοσολόγο Τουρέτσι. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό πάθος.

Το ζευγάρι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη. Σε παλαιότερη συνέντευξή η Τουρέτσι είχε δηλώσει: «ακόμα και την ημέρα του γάμου μας το 2002 την περάσαμε στο εργαστήριο με εργαστηριακές ρόμπες κάνοντας έρευνα. Αυτό που ερευνούσαμε ήταν πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έναντι στον καρκίνο».

Ο Σαχίν και η Τουρέτσι συνέστησαν τη BioNTech το 2008, με σκοπό την αναζήτηση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, η οποία επίσης ασχολείται με προγράμματα HIV και φυματίωσης.

Οι συνάδελφοι τους περιγράφουν τον κ. Σαχίν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που αποφεύγει να ελέγχει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και ενδιαφέρεται περισσότερο να διαβάσει επιστημονικά περιοδικά.

Στο μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού

Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το προσθέτει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού.

Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία «mRNA».

Κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε τρωκτικά. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Έτσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξανασυνεργαστεί για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018. Σε διάστημα μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως «Τ κύτταρα».

Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν σε 164 άτομα. Πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

 

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα