Μακρόν: Η Ευρώπη «χρειάζεται μια συντονισμένη και γρήγορη απάντηση» για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας

0
4

Την ανάγκη για μια «συντονισμένη και γρήγορη απάντηση» η οποία θα αφορά «την ανάπτυξη κοινών βάσεων δεδομένων» καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν στη μίνι σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας και στην οποία συμμετείχαν πολλοί ηγέτες της ΕΕ με αφορμή τις επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τασσόμενος υπέρ της επανεξέτασης της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν. «Σε όλες τις χώρες μας, παρατηρούμε μια κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου», το οποίο χρησιμοποιείται «από διακινητές», από «δίκτυα» ή από πρόσωπα που «έρχονται από χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο», εξήγησε.

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Μακρόν, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από τη Χάγη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι συζητήθηκε «ο αγώνας, με αποφασιστικότητα, εναντίον της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της διασποράς του μίσους στο διαδίκτυο». «Το Ίντερνετ είναι ένας χώρος ελευθερίας, τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όμως αυτή η ελευθερία δεν υφίσταται παρά μόνο αν υπάρχει ασφάλεια και δεν γίνεται το καταφύγιο εκείνων που χλευάζουν τις αξίες μας ή επιδιώκουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου με θανατηφόρες ιδεολογίες», πρόσθεσε.

Μία από τις προτεραιότητες είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του λεγόμενου μηχανισμού PNR («κατάσταση ονομάτων επιβατών»). Ο μηχανισμός αυτός «είναι ουσιαστικής σημασίας να λειτουργήσει πλήρως, με βάσεις δεδομένων που θα συνδέονται μεταξύ τους, επειδή κάθε κενό στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων ή στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια όλων των χωρών μελών», τόνισε ο Μακρόν.

Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για μια μάχη του ισλάμ εναντίον του χριστιανισμού» αλλά ότι είναι αναγκαίο η δημοκρατική κοινωνία «να μάχεται τις τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στους «χιλιάδες ξένους τρομοκράτες μαχητές που επέζησαν από τις μάχες στη Συρία, το Ιράκ (…) και επέστρεψαν ή εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ γιατί συνελήφθησαν».

«Πολλοί από αυτούς είναι στη φυλακή. Ορισμένοι ήδη απελευθερώθηκαν και η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλοί θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες και αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία αυτών των προσώπων», κατέληξε.