spot_img
7.1 C
London
ΑρχικήΔ. Μακεδονία: Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στις φάρμες εκτροφής βιζόν

Δ. Μακεδονία: Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στις φάρμες εκτροφής βιζόν

Σε επαγρύπνιση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε βιζόν σε χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν 90 φάρμες κυρίως σε Κοζάνη κ Καστοριά στις οποίες εκτρέφονται 1 εκ.γουνοφόρα ζώα, καθώς δεν βρέθηκε κανένα θετικό στον ιό κρούσμα, ούτε στο προσωπικό, ούτε στα βιζόν.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Σωκράτης Ηλιάδης, οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς από την περασμένη Άνοιξη μόλις εμφανίστηκε η πανδημία, όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθημερινή είναι η ενημέρωση, για την αυστηρή τήρηση των μέτρων του προσωπικού αλλά κ τις βιοασφάλειας της παραγωγικής αλυσίδας στις φάρμες εκτροφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της εντεταλμένης συμβούλου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Κτηνιάτρου Κατερίνας Δαδαμόγια (Περιφερειακή σύμβουλος για θέματα που σχετίζονται με την «Αγροδιατροφική σύμπραξη και τις φάρμες των Βιζόν»). Όπως σημείωσε εκτός των αυστηρών μέτρων Βιοασφάλειας που εφαρμόζονται στις φάρμες, έχει συσταθεί και μια άτυπη ομάδα εργασίας από Κτηνιάτρους με δύο Έλληνες και ένα Δανό που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες, ενώ στην ομάδα προστέθηκε και η Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως και σήμερα σε τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστό.

Τέλος ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Εκροφέων γουνοφόρων ζώων Μίλτος Καρακουλάκης τόνισε ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο τηρούν όλα τα πρωτοκόλλα προφύλαξης, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα. Ο κ. Καρακουλάκης σημείωσε ακόμα ότι Νοέμβριος είναι ο μήνας την παραγωγής των δερμάτων και σε όλες τις φάρμες γίνεται αιματολογικός έλεγχος πριν προχωρήσουν στην σφαγή των ζώων.

spot_img

latest articles

explore more

Ελλάδα Τώρα