Β.Παπαευαγγέλλου: Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα

0
0

Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να δούμε μια μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, περιοχές που είχαν τεθεί σε καθεστώς lockdown λίγες ημέρες νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Αντίθετα, είπε η κα. Παπαευαγγέλου, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα για τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕθ.

«H διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες. Συνεπώς, οι ασθενείς μας αθροίζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς περιμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες» εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Όσον αφορά στην Αττική, η μεγάλη έξοδος που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πριν την επιβολή του lockdown, προκαλεί την ανησυχία των ειδικών. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και κάλεσε όλους όσοι ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να αποφύγουν άσκοπες συναντήσεις ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

«Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους» είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, σημείωσε, απευθύνοντας ιδιαίτερη έκκληση στους νέους.

Για το δεύτερο lockdown, σχολίασε ότι η βασική διαφορά σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, «είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς».

«Έχουμε όλοι καταλάβει ότι μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώναΕνδέχεται μετά την άρση των μέτρων που ελήφθησαν να έχουμε νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.

Ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown δίνεται στη συνέχιση της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή, τονίζοντας ότι εκεί τηρούνται τα μέτρα προστασίας με σχολαστικότητα.