Αναβλάστηση πρώην χωματερής με φυσική σπορά στη Σπάρτη

0
2

  Στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Σπάρτη, επιχειρείται η  αναβλάστηση μίας πρώην χωματερής, έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων, με φυσική σπορά. Τα αρχικά αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, με τις πρώτες βροχές, δηλαδή με την αποκλειστική βοήθεια των δυνάμεων της φύσης.

  Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης και της κοινότητας, ένα εργαστήριο με θέμα τη φυσική καλλιέργεια και τη δημιουργία αγροκτημάτων που αποτέλεσε την αφορμή για την διασπορά βόλων μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων από δασικά είδη, οπωροφόρα, λαχανικά και φυτά μεγάλης καλλιέργειας, με στόχο τη αναβλάστηση μίας περιοχής που προηγουμένως ήταν χωματερή. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εμφύτευση των φυτών, ώστε με την βλάστησή τους, να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του εδάφους, για να φυτρώσουν και οι σπόροι των δέντρων.

Αναφορικά με τον χρόνο βλάστησης των σπόρων στην περιοχή, ο γεωπόνος, κ. Παναγιώτης Μανίκης, που μίλησε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3, ανέφερε πως τα σιτηρά, τα φυτά χλωρής λίπανσης και τα λαχανικά, αναμένεται να βλαστήσουν άμεσα, μέσα σε διάστημα 15 ημερών με τις πρώτες βροχοπτώσεις, σε αντίθεση με τα δέντρα που θα χρειαστούν μερικούς μήνες. Πάντως, η μέχρι τώρα αξιοποίηση της περιοχής ως χωματερής, δεν φέρεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την καλλιέργειά της. Παρόλο που πρόκειται για μία άγονη έκταση, το έργο θα στηριχθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της φύσης, όπως έγινε και το 1998 με τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Ωστόσο, επειδή τα αποτελέσματα της πρώτης  προσπάθειας είναι αμφίβολα , ο κ. Μανίκης εξήγησε πως θα υπάρξει και δεύτερη προσπάθεια αν χρειαστεί, με τις νέες έρευνες για την προσαρμοστικότητα των φυτών σε αυτές τις συνθήκες, να διαρκέσουν έως και 3 χρόνια. Τόνισε, τέλος, πως είναι μία μέθοδος χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να συμβάλει στο να πρασινίσει ξανά η περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3