Λευκορωσία: Συλλήψεις δεκάδων γιατρών πριν από διαδήλωση

0
2

Συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 γιατροί που σχεδίαζαν να πάρουν μέρος σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπως κατήγγειλε οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση Viasna ανέφερε πως συνελήφθησαν 35 γιατροί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση επαγγελματιών υγείας στο Μινσκ.

Η Ναταλία Γκανούσεβιτς, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Μινσκ, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και ζήτησε από τους πολίτες να μην παίρνουν μέρος σε μη εξουσιοδοτημένες κινητοποιήσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και εβδομάδες με μια πολιτική κρίση, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγαίνουν συχνά στους δρόμους του Μινσκ, αξιώνοντας την παραίτησή του.

Ο 66χρονος ηγέτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων από την ιατρική κοινότητα και τους πολίτες ότι έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας για να αναχαιτίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο Αλ. Λουκασένκο απέρριψε δημοσίως τους φόβους σχετικά με την Covid-19 χαρακτηρίζοντάς τους «ψύχωση» και συνέστησε θεραπείες όπως την κατανάλωση βότκας, τη σάουνα και το χόκεϊ επί πάγου.

Η χώρα με πληθυσμό 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά 105.283 κρούσματα κορονοϊού.

Πηγές: Reuters, TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ