Πιο κοντά στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν – Αναμένεται διάγγελμά του

0
1

Σαφώς με το μέρος του Τζο Μπάιντεν είναι οι πιθανότητες στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων πλησιάζει προς το τέλος της. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πέρασε μπροστά στην Πενσιλβάνια, που δίνει 20 εκλέκτορες, με πάνω από 6.000 ψήφους και αν την κερδίσει,θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Προηγείται και στη Τζόρτζια που δίνει 16 εκλέκτορες, ενώ διατηρεί προβάδισμα και στην Αριζόνα, που δίνει 11.

Δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το δίκτυο Fox News και το πρακτορείο ειδήσεων The Associated Press θεωρούν ήδη τον Τζο Μπάιντεν νικητή, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο.

Η Αριζόνα και η Νεβάδα αναμένεται να χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

Ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα.

Μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Τζο Μπάιντεν πέρασε μπροστά σε ψήφους στην Πενσυλβάνια, υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια βγήκαν έξω από τα σπίτια τους και άρχισαν να χορεύουν.

Δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίσει την Τζόρτζια, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες εκλεκτορικές ψήφους για την εκλογή του.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται υπέρ του Μπάιντεν, καθώς πολλές από τις ψήφους που μένει να καταμετρηθούν προέρχονται από περιοχές που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των πόλεων Φιλαδέλφεια και Ατλάντα.

Ενώ και από την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου τονίζεται ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κούντλοου προχωρά ένα βήμα περισσότερο, μιλώντας για ειρηνική μετάβαση.

«Είμαστε μία σπουδαία χώρα, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και ακολουθούμε το κράτος δικαίου. Αυτό θα κάνει και ο πρόεδρος. Υπάρχουν κάποια πράγματα να ξεκαθαρίσουν, αλλά δεν είναι το πεδίο ειδίκευσής μου» δήλωσε ο Λ. Κούντλοου.

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν: «Όπως είχαμε πει στις 19 Ιουλίου, ο Αμερικανικός λαός θα αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως ικανή να συνοδεύσει έξω από το Λευκό Οίκο εκείνους που βρίσκονται εκεί παράνομα».

Οι Μυστικές Υπηρεσίες ενισχύουν τη φύλαξη του πρώην αντιπροέδρου, όσο διαφαίνεται η νίκη του, ενώ αποκλείεται και ο εναέριος χώρος πάνω από το σπίτι του.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποκαλεί ήδη τον Τζο Μπάιντεν νεοεκλεγέντα πρόεδρο και εκφράζει την ικανοποίηση της.

«Είμαι και επίσημα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα που έρχεται από στιγμή σε στιγμή και προσωπικά ευχαριστημένη για την ποιότητα και τo επίπεδο ηγεσίας που θα προσφέρει ο Τζο Μπάιντεν» δήλωσε η κα. Πελόζι.

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ ήταν επεισοδιακή. Επανέλαβε για ακόμη μία φορά, χωρίς όμως αποδείξεις ότι έχει κερδίσει αλλά του κλέβουν τη νίκη…

«Αν καταμετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω εύκολα. Αν καταμετρηθούν οι παράνομες ψήφοι μπορούν να προσπαθήσουν να μας κλέψουν την εκλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Οι καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ και οι ισχυρισμοί του, οδήγησαν μάλιστα αμερικανικά δίκτυα (CNBC, MSNBC) στο να διακόψουν τη συνέντευξή του στον αέρα.

Υποστηρικτές του Ντ. Τραμπ διαδήλωσαν έξω από κέντρα καταμέτρησης ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία, ενώ στη Φιλαδέλφεια συνελήφθησαν δύο ένοπλοι που φέρονται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε εκλογικό κέντρο. Κάποιοι άλλοι οπαδοί του προσεύχονται έτσι ώστε η καταμέτρηση να έχει θετικό αποτέλεσμα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για την επόμενη τετραετία θα τον μάθουμε μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν τα δικαστήρια θα έχουν αποφανθεί οριστικά για τις προσφυγές που καταθέτει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC