«Δεν αρκεί η ιατρική επιστήμη για να λύσει το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών καθώς η λύση είναι συμμετοχική διαδικασία» τόνισε ο πνευμονολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην ΕΡΤ.

«Παρά το γεγονός ότι, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Πρωθυπουργό είναι «τα σκληρότερα που θα μπορούσαν να ληφθούν», καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στην πορεία της πανδημίας, σημείωσε.

Ο καθηγητής τόνισε πως μόνο η ενίσχυση του συστήματος υγείας, αν και κρίνεται απαραίτητη, δεν αρκεί για την προστασία της δημόσιας υγείας: «Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι ότι, όσες κλίνες ΜΕΘ και να υπάρχουν, η θνητότητα στους διασωληνωμένους είναι πάνω από 40%», παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνίες οικονομικά πιο προηγμένες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών. Επιπλέον, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη περιορισμού του ποσοστού των Ελλήνων που νοσεί από κορονοϊό, ειδάλλως «θα θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών».

Τα νέα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού λαμβάνονται προτού αξιολογηθούν τα προηγούμενα, αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ηεκθετική αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκείνο που έφταιξε, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι το γεγονός ότι, όταν η κατάσταση ήταν ακόμα ελεγχόμενη, ο κόσμος δεν συνειδητοποίησε στο σύνολό του ότι το πρόβλημα δεν είχε τελειώσει και η συμπεριφορά επαρκούς ποσοστού του πληθυσμού οδήγησε στο νέο, έντονο επιδημικό κλίμα.

Όσον αφορά στη μελλοντική πορεία της πανδημίας, ο Καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά πως, μετά την άρση του lockdown, πρέπει να μάθουμε να ζούμε πολύ προσεκτικά, καθώς «δεν υπάρχει ελπίδα να σταματήσουμε άμεσα την πανδημία με φάρμακα».

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο πνευμονολόγος δήλωσε ότι η ενδοσχολική μετάδοση του ιού δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ο περιορισμός της διασποράς του ιού μεταξύ των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των γενικών περιοριστικών μέτρων, εφόσον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές τείνουν να ακολουθούν τον τρόπο διασκέδασης των νέων. Τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, εφόσον δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων από το άνοιγμά τους.

«Η επιτυχία των νέων μέτρων εξαρτάται άλλη μια φορά από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά», σημείωσε ο Καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη