spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΣυνεχίζονται οι αυτοψίες στη Σάμο υπο τις δονήσεις των μετασεισμών-O Ε. Λέκκας...

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στη Σάμο υπο τις δονήσεις των μετασεισμών-O Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ

Βαριά τα σημάδια του αφήνει πίσω του ο εγκέλαδος που χτύπησε τη Σάμο. Ετοιμόρροπα κτήρια, πέτρες και μπάζα συνθέτουν την εικόνα λίγα 24ωρα μετά τα φονικά ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι διανυκτέρευσαν για ένα ακόμη βράδυ στο ύπαιθρο, σε σκηνές και αυτοκίνητα, καθώς πολλές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μετά από τα 6,7 Ρίχτερ, η Σάμος εξακολουθεί να δονείται. Περίπου 150 μετασεισμοί, έχουν καταγραφεί ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στατικότητας στα κτήρια και η καταγραφή των ζημιών, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο Βαθύ.

Το υπουργείο Υποδομών έχει αποστείλει στη Σάμο 35 και πλέον μηχανικούς που μαζί με μηχανικούς του νησιού διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να περατωθεί ο έλεγχος όσο τα δυνατόν γρηγορότερα είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες καθώς τα κτίρια είναι παλιά και ουσιαστικά έχουν μεγάλη τρωτότητα . Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκ νέου στο πρόβλημα των παλαιών κτιρίων «αγνώστου ταυτότητας» όπως τα αποκαλεί τα οποία έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη ή οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί με αποτέλεσμα τα κτίσματα να έχουν εγκαταλειφθεί και πρότεινε να δοθεί τέλος στην πολυδαίδαλη διαδικασία καθαιρέσεως τους προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω δυστυχήματα ειδικά εφ όσον πρόκειται για οικίες απολύτως ετοιμόρροπες που γίνονται επικίνδυνε σε περίπτωση σεισμού όπως έγινε και στη Σάμο .Συνολικά εικάζεται ότι τα κτίσματα αυτά αριθμούν τις 10.000.

Ο κ. Λέκκας απέδωσε τις πολύ λιγότερες ζημιές στη Σάμο στον αντισεισμικό οικοδομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στην χώρα μας πού είναι όπως είπε, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο. Επίσης πρόσθεσε πως στην Σμύρνη τα υψηλά κτίρια κατέρρευσαν για τι το επίκεντρο απείχε περίπου 50 με 70 χλμ , με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι μικρές περίοδοι. Ακόμη το έδαφος εκεί έχει μεγάλη τρωτότητα σε ότι αφορά την σεισμική κίνηση, είναι δηλαδή προσχωσιγενές. Τελευταίο είναι ότι ο αντισεισμικός τους κανονισμός δεν προέβλεπε αυτό το φαινόμενο του συντονισμού που υπέστησαν τα κτίρια με τη συγκεκριμένη μακρά σεισμική περίοδο.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα