Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας, σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συγκεκριμένη στην Σάμο, καθώς έχει βυθιστεί το βόρειο μέτωπο του ρήγματος προς τις τουρκικές ακτές, ωστόσο ενδέχεται να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ο κ, Παπαζαχος παρατήρησε ότι το κτιριακό δυναμικό στου νησιού, αλλά και στη χώρα μας, αποδεικνύει σε γενικές γραμμές ότι αντέχει στα χτυπήματα του εγκέλαδου και λόγω των κανόνων αντισεισμικής προστασίας αλλά και λόγω της εμπειρικής οικοδομικής παράδοσης στην Ελλάδα που ενσωμάτωσε αντισεισμικές λύσεις καθώς η χώρα μας έχει να επιδείξει πλούσιο ιστορικό σεισμικών φαινομένων.

«Ένας σεισμός της τάξης του 7 δεν μπορεί να μην έχει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 6 ρίχτερ οι οποίοι θα γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες, μέρες, εβδομάδες και γενικώς για το επόμενο χρονικό διάστημα» μάλιστα χαρακτήρισε φυσιολογική την μέχρι σήμερα ακολουθία .

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι πιο πολύ ανησυχούμε για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και ότι θα πρέπει να επιμείνει η πολιτεία στις οδηγίες προς τους κατοίκους καθώς κτίρια καταπονημένα ή άλλα με σημαντικές βλάβες να μην χρησιμοποιηθούν ακριβώς για τι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού ».