spot_img
7.9 C
London
ΑρχικήΗ τουρκική προκλητικότητα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Πέμπτης

Η τουρκική προκλητικότητα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Πέμπτης

Εκ νέου θα τεθεί η τουρκική προκλητικότητα στη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη και έχει προγραμματιστεί για να εξεταστεί η επιδείνωση της πανδημίας του κορονοϊού. 

ΗΣύνοδος Κορυφής απεφάνθη ότι η τουρκική προκλητικότητα παραμένει μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και τα κεκτημένα της και είχε αποφασιστεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη.

Ωστόσο, οι προκλήσεις Ερντογάν επισπεύδουν τις εξελίξεις στους κόλπους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη συζήτησης άμεσα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα λάβουν αποφάσεις. Οπότε, για τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις ή θετική ατζέντα, θα κρατήσουν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου. 

Χθες, η ηγεσία της ΕΕ τοποθετήθηκε κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πολύ σκληρός σε προσωπική του ανάρτηση στο Twitter υπήρξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος τόνισε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη».

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει ότι οι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «είναι απαράδεκτα» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία αντιπαράθεσης.

 «Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Politico που έχει σχετικό άρθρο με τίτλο «πώς να χάσετε τους φίλους σας στην ΕΕ»:

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter ότι οι προσβολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «απαράδεκτες», αφού ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου ομολόγου του.

«Καλώ την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη σπείρα αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Μπορέλ, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν κάνει την Τουρκία «μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας».

Ωστόσο, προειδοποίησε, «αυτή η θετική ατζέντα χρειάζεται πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα