spot_img
10.7 C
London
ΑρχικήΧαρδαλιάς-Θεσσαλονίκη: «Το μεγάλο «στοίχημα» είναι σταθεροποίηση των κρουσμάτων»

Χαρδαλιάς-Θεσσαλονίκη: «Το μεγάλο «στοίχημα» είναι σταθεροποίηση των κρουσμάτων»

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με προοπτική τη μείωση μέσα στο επόμενο επταήμερο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού είναι το μεγάλο «στοίχημα» και για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία,

τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τον πρύτανη του ΑΠΘ, στα γραφεία της ΠΚΜ.

Ο υφυπουργός συνέστησε σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους προς την επαρχία, ιδιαίτερα κατά το πενθήμερο που ακολουθεί και περιλαμβάνει χρονικά τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης και την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Μακεδονία», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, θα συγκρατηθεί η έξαρση των κρουσμάτων.

«Από αύριο το στοίχημα είναι ένα, να γίνει ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση, την μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι, υπό οποιεσδήποτε, συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο είναι ολέθριο. Ένα lock down είναι εξαιρετικό ολέθριο για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν προς το ζην».

«’Αρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους ενεργοποίηση των πάντων και κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες μετακινήσεις έξω από την πόλη, ενόψει του εορταστικού τριημέρου, που με την προσθήκη του Σαββατοκύριακου γίνεται πενθήμερο, συνιστώντας μεγάλη προσοχή και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων.

«Προσοχή, στις όποιες μετακινήσεις, διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή, είτε αφορά τις όμορες περιοχές, είτε οποιαδήποτε ταξίδια, νομίζω θα είναι ολέθριο. ‘Αρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις».

Ερωτώμενος για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ο κ. Χαρδαλιάς ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία, τα επιστημονικά, τα επιδημιολογικά, για να γίνονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις της κατάστασης σε κάθε περιοχή με βάση τα στοιχεία και πρόσθεσε: «Τα τεστ είναι σαρωτικά, έχουμε φτάσει τις 24.000 τεστ».

σχετική ερώτηση, για το εάν η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τέτοια που την φέρνει κοντά στο τέταρτο στάδιο «αυξημένου κινδύνου» από τον κορονοϊό απάντησε:

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι κοντά στο κόκκινο, μόλις μπήκε στο πορτοκαλί. ‘Αρα, έχουμε μπροστά μας χρόνο να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, να μειώνονται.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο νομό Σερρών ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι σε αποψινή σύσκεψη στις έντεκα το βράδυ θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα των Σερρών, ώστε να διερευνηθούν οι συρροές, η ιχνηλάτηση, οι συνδεδεμένες επαφές για να ξεκαθαρίσει η εικόνα έξαρσης των κρουσμάτων στο νομό. «Οι Σέρρες είναι on alert. Έχουμε τεράστιο θέμα στις Σέρρες, διότι η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική» .

Για την απαγόρευση μετακίνησης από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε, διευκρίνισε ότι οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν εργαζόμενους με πιστοποίηση εργοδοτών και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την «Εργάνη» και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας και πρόσθεσε : «Ουδείς άλλος, θα κυκλοφορεί από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός του υφυπουργού και του περιφερειάρχη , οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Χρήστος Μήττας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Εκτάκτως, παραβρέθηκε με πρωτοβουλία του και παρενέβη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναφέροντας τα δεδομένα της κατάστασης με τα κρούσματα του κορονοϊού στο δήμο του και ζητώντας οδηγίες και έγκριση για πρωτοβουλίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα