spot_img
7.4 C
London
ΑρχικήΗ Τουρκία απειλεί ανοικτά και με πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Τουρκία απειλεί ανοικτά και με πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει και πλωτό γεωτρύπανο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κοντά στο Καστελόριζο, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, NTV.

Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε ότι τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα συνεχίσουν να πλέουν και να να κάνουν «έρευνες», όπως κάνουν έως τώρα, εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Είπε ακόμα ότι οι «έρευνες» που έχουν γίνει έως τώρα, είναι μόλις στο 50% των περιοχών που έχει εξαγγελθεί ότι θα πραγματοποιούνταν.

Ισχυρίστηκε ότι οι «έρευνες» που κάνει το Oruc Reis είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λανθασμένα υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, είπε ότι από τις έως τώρα “έρευνες” που έχουν γίνει, υπάρχουν ελπίδες για ανεύρεση ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Αναλυτικά ο Ντονμέζ είπε τα εξής:

-Το σημείο όπου το Oruc Reis διεξάγει έρευνες σήμερα, είναι η περιοχή νότια της περιοχής του Κας, στην Αττάλεια. Είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Αυτές είναι περιοχές τις οποίες αδειοδοτήσαμε προ ετών.

Υπάρχει μια δισδιάστατη έρευνα που εξελίσσεται σε αυτό το σημείο τώρα. Μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες. Αργότερα, θα διεξάγουμε τρισδιάστατη έρευνα στην ίδια περιοχή.

Αργότερα, αν δούμε ότι είναι μια περιοχή υψηλών πιθανοτήτων (σ.σ. για ανεύρεση ενεργειακών πόρων), θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο και θα πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε εκεί έρευνες.

-Η ελληνική θέση βασίζεται στην αξίωση ότι τα νησιά τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά υπάρχουν πολλές δικαστικές αποφάσεις για πολλά μέρη σε όλον τον κόσμο, που στηρίζουν τη δική μας θέση.

-Προς το παρόν εκδίδουμε Navtex για τα σημεία εντός των αδειοδοτημένων περιοχών μας, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών (σ.σ. εννοεί στα 6 ναυτικά μίλια, αν και αποφε΄θυγει να αναφερθεί στα 12 ν.μ.).

-Πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες στο 50% της περιοχής, που μας έχει αδειοδοτηθεί (σ.σ. συνολικά στις περιοχές, τόσο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο και της κυπριακής ΑΟΖ).

Το Oruc Reis και το Barbaros θα συνεχίσουν τις εργασίες σεισμικών ερευνών.

Οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδες (σ.σ. για εξεύρεση κοιτασμάτων).

Διαπιστώσαμε κάποια ροή φυσικού αερίου σε ορισμένα σημεία (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο), αλλά επειδή δεν ήταν συνεχής, δεν προβήκαμε σε καμία ανακοίνωση. Διεξάγουμε μια λεπτομερή σεισμική έρευνα στις περιοχές όπου εντοπίζουμε ροή αερίου. Εν συνεχεία, θα καθορίσουμε εκ νέου τις τοποθεσίες και θα διεξάγουμε μερικές γεωτρήσεις εκεί. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει στη Μεσόγειο.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν ροές αερίου που βγαίνουν κατά καιρούς και αυτό μπορεί να σημαίνει τα εξής: Μήπως δεν βρισκόμαστε ακριβώς στο κέντρο του πεδίου αλλά στην περίμετρο; Μήπως μπορούμε να εντοπίσουμε κοίτασμα σε κάποιο πλησιέστερο σημείο; Τώρα, αναζητήσουμε απαντήσεις.

-Από το 2018, με τα πλοία Fatih και Yavuz, έχουμε πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων. Μερικές από αυτές έχουν διεξαχθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ορισμένες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από την ‘ΤΔΒΚ’ (σ.σ. κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου).

Στις σεισμικές έρευνες κάνουμε σάρωση της περιοχής. Αφού προσδιορίσουμε σημεία υψηλών πιθανοτήτων, στέλνουμε εκεί πλωτά γεωτρύπανα και λαμβάνουμε δείγματα. Έτσι, επιτυγχάνουμε τη διασταύρωση των στοιχείων με τα σεισμικά δεδομένα. (…) Αυτά τα δεδομένα επαναξιολογούνται.

-Η ΕΕ υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, είτε είναι σωστές είτε λάθος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των μελών.

Στην πραγματικότητα, όμως, συμφωνούν μαζί μας, όταν τους εξηγούμε πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά δυστυχώς μιλούν διαφορετικά προς την κοινή γνώμη.

Θα συνεχίσουμε να λέμε τις θέσεις μας. Θα υπερασπιστούμε το ότι έχουμε δίκιο, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι.

-Το πλοίο Yavuz (σ.σ. πλωτό γεωτρύπανο) ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του και έμεινε εκεί για περίπου 5-6 μήνες. Και το πλωτό γεωτρύπανο Fatih θα αναλάβει ξανά.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα